Встановити додаток
Як встановити додаток на iOS

Перегляньте відео, щоб дізнатися, як встановити наш сайт як веб-додаток на головному екрані.

Замітка: Ця функція може бути недоступна в деяких браузерах.

Air65 ремонт заблокованого мотору

Coldman

Проходив поруч
Команда форуму

Репутація:

За підтримку Спілки! За підтримку ЗСУ!
16.08.24
190
179
43
🎮
Radiomaster GX12
🥽
BetaFPV VR03
🛸
Meteor75pro, Air65
  • Останнє редагування модератором:
Останнє редагування модератором:
ЛІтав, дражнив кота, підбирав рейти. Аж от після удару дрон віскочив від перешдоди і весело подріфтував по підлозі кудись в куток. На половині дрифту встиг задізармити його, коли він зупинився - заармився без проблем. Плавно додавав тротла (як виявилось це було правильно, а не влупити одразу на 60-70%) і помітив що сильно несе в сторону. Дізарм і йдем дивитись що не так. Виявилось що задній правий мотор не стартує. Перша думка - пробило ключ як на метеорі колись. Але рукою він прокручувався дуже важко, тому в думках до заміни ключа додав заміну мотору. Але ж треба спробувати його розібрати і подивитись що сталось. В теорії це не важко, а на практиці деталі дуже дрібні і хочуть кудись втекти.
Для початку потрібно зняти стопорне кільце. Мені виявилось легше знімати його не знімаючи мотор з рами.
photo_9_2024-10-19_15-30-43.jpg
Пробував тонким пінцетом виштовхати його, не вийшло. Зняв за допомогою двох тоненьких надфілів. Робити потрібно обережно, бо ці шайби люблять кудись відскочити, а таку дрібну важко шукати. Після цього знімаємо стопорне кільце з шайбою і витягаємо ротор з віссю.

photo_3_2024-10-19_15-30-43.jpg
Оглянувши ротор побачив щось налипше чорне і назначив його винуватцем
photo_2_2024-10-19_15-30-43.jpg
Спробував забрати зубочисткою. Виявилось що це клей, на якому тримаються магніти і він тут точно ні до чого. Тоді поглянув уважніше і побачив що під іншою шайбою намотано декілька волосин. Їх там точно не повинно бути, тому виймаємо.
photo_6_2024-10-19_15-30-43.jpg
В статорі нічого цікавого не знайшлося, тому почав все збирати в зворотньому порядку. Ставимо ротор, шайбу і фіксуємо стопорним кільцем. А от ставити його зручніше на знятому моторі
photo_4_2024-10-19_15-30-43.jpg
Тепер він почав крутитись руками як і інші. Кріпимо мотор, підкидаємо батку, просимо квадрокоптерних богів щоб ключ не згорів від заблокованого мотора і армимо.
photo_7_2024-10-19_15-30-43.jpg
Ура!!! Все крутиться і летить!
Висновки, які я зробив після цього:
1. Перед польотами запускати робота-пилососа.
2. Після краша тротл додавати плавно

Ось така історія біла у мене сьогодні.

ох волосся - то біда, в мене 3 кішки, собака, та дружина з донькою, я після кожних політух, з преземлянням десь на пфдлогу в куток, чи під кровать, сиджу з пінцетом чищу. знімати ще пробував, не намотувало так сильно, ще на всяк ключик отакий придбав на аліку, але тепер бічу, що він й не особо потрібен

ох волосся - то біда, в мене 3 кішки, собака, та дружина з донькою, я після кожних політух, з преземлянням десь на пфдлогу в куток, чи під кровать, сиджу з пінцетом чищу. знімати ще пробував, не намотувало так сильно, ще на всяк ключик отакий придбав на аліку, але тепер бічу, що він й не особо потрібен
Zergatul_UAЯ пропи знімаю дитячими ножничками для нігтів ) Вони тоненькі, загнуті і зручно підлізти.

Zergatul_UAПінцетом вигнутим теж норм знімаються

Вітаю . Тобто клей аж ніяк як не заважає ? прибрати не намагались ? ( хоча може й не варто як що все працює )
В мене ( чи може здається якийсь дивний звук моторів на холостих обертах . Здається що підсвистує..

Вітаю . Тобто клей аж ніяк як не заважає ? прибрати не намагались ? ( хоча може й не варто як що все працює )
В мене ( чи може здається якийсь дивний звук моторів на холостих обертах . Здається що підсвистує..
ValerioКлей не впливає. Візуально до статора не дістане.
Якщо мотори не гріються - то все має бути нормально.

Вітаю. Я новачок в цій справі, але проблема в мене виникла дуже схожа. Air65. Не пролітав загалом за 3 дні і 2-х годин, а один з пропелерів перестав працювати належним чином. При армі пропелер намагається рухатись, дьоргається але так і зупиняється. При тестуванні через BetaFlight те ж саме. Пальцем прокручується трохи важче ніж інші моторчики. Розумію, що дуже можливо що проблема та ж сама як у юзера Coldman і на моторчику просто потрібно прибрати волосся. Але навіть зняти стопорне кільце виявилось непосильною задачею. Може хтось на досвіді підкаже дієве рішення. Які використати інструменти, чи може хтось займається ремонтом поломок такого типу в районі Дарницької площі, чи може написати продавцю на Аліекспресі з претензією що моторчик не працює? А може це очевидно не сміття в моторчику і варто звернути увагу на щось інше. Читав про якийсь "пробитий ключ", але ще не встиг зануритись в технічні глибини і не розібрався що це таке. Як то кажуть "людоньки, порадьте". Завчасно вдячний

Вітаю. Я новачок в цій справі, але проблема в мене виникла дуже схожа. Air65. Не пролітав загалом за 3 дні і 2-х годин, а один з пропелерів перестав працювати належним чином. При армі пропелер намагається рухатись, дьоргається але так і зупиняється. При тестуванні через BetaFlight те ж саме. Пальцем прокручується трохи важче ніж інші моторчики. Розумію, що дуже можливо що проблема та ж сама як у юзера Coldman і на моторчику просто потрібно прибрати волосся. Але навіть зняти стопорне кільце виявилось непосильною задачею. Може хтось на досвіді підкаже дієве рішення. Які використати інструменти, чи може хтось займається ремонтом поломок такого типу в районі Дарницької площі, чи може написати продавцю на Аліекспресі з претензією що моторчик не працює? А може це очевидно не сміття в моторчику і варто звернути увагу на щось інше. Читав про якийсь "пробитий ключ", але ще не встиг зануритись в технічні глибини і не розібрався що це таке. Як то кажуть "людоньки, порадьте". Завчасно вдячний
LeonПроблема вирішена. Може комусь буде корисно. Як і думав - в моторчик потрапило волосся. Стопорне кільце зняв девайсом позиченим у дружини (на фото). Тепер двигун працює як і всі інші. Дякую Coldman за детальний опис вирішення проблеми

Вкладення

• IMG_20250112_124033.jpg
    IMG_20250112_124033.jpg
    598.4 КБ · Перегляди: 32
  • IMG_20250112_124142.jpg
    IMG_20250112_124142.jpg
    108.1 КБ · Перегляди: 32
  • IMG_20250112_125804.jpg
    IMG_20250112_125804.jpg
    98.7 КБ · Перегляди: 33
Проблема вирішена. Може комусь буде корисно. Як і думав - в моторчик потрапило волосся. Стопорне кільце зняв девайсом позиченим у дружини (на фото). Тепер двигун працює як і всі інші. Дякую Coldman за детальний опис вирішення проблеми
LeonЦе дуже корисний інформаційний додаток, до цього питання. Дякую хлопці!

• Like
Реакції: Leon
  • Останнє редагування:
Останнє редагування:
Якщо відключений мотор провертається тяжче, ніж інші, тоді шукайте механічну проблему в ньому.
"Ключі" - це польові транзистори, які, якщо спростити, працюють в ключовому режимі (тобто відкрито/закрито). Їх стоїть по 3 штуки на кожен мотор на регуляторі обертів. "Пробій ключа" означає, що транзистор згорів і тепер постійно знаходиться у відкритому стані й пропускає струм на обмотку мотора. Коли таке стається, то регулятор обертів не здатен обертати двигуна, бо з однієї з обмоток не може зняти струм в потрібний момент часу.

Якщо відключений мотор провертається тяжче, ніж інші, тоді шукайте механічну проблему в ньому.
"Ключі" - це польові транзистори, які, якщо спростити, працюють а ключовому режимі (тобто відкрито/закрито). Їх стоїть по 3 штуки на кожен мотор на регуляторі обертів. "Пробій ключа" означає, що транзистор згорів і тепер постійно знаходиться у відкритому стані й пропускає струм на обмотку мотора. Коли таке стається, то регулятор обертів не здатен обертати двигуна, бо з однієї з обмоток не може зняти струм в потрібний момент часу.
elektroNIKДякую за відповідь!

• Останнє редагування модератором:
Останнє редагування модератором:
Перекладено на Українську мову за допомогою DeepL з московитської!
Хтось може теж з таким стикався, після двох сильних падінь у мого аїра почали себе дивно поводити 2 задніх мотори, в режимі армінга смикаються, але не можуть запуститися, іноді відрубуються при різких рухах або після навіть не сильних падінь, розбирав обидва, всередині все нормально, як я зрозумів, причина в esc

Створіть обліковий запис або увійдіть, щоб залишити коментар

Ви повинні бути зареєстровані, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Створіть обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Увійти

Вже маєте обліковий запис? Увійдіть тут.

Схожі теми

Назад
Зверху