Встановити додаток
Як встановити додаток на iOS

Перегляньте відео, щоб дізнатися, як встановити наш сайт як веб-додаток на головному екрані.

Замітка: Ця функція може бути недоступна в деяких браузерах.

Балачки про FPV #1. З чого почати свій шлях у FPV?

Magshifter

Адміністратор
Команда форуму

Репутація:

28.07.24
914
782
93
🎮
Boxer
🥽
Cobra SD
🛸
75/Air65/7"
  • Останнє редагування:
Останнє редагування:

Вітаю друзі.
Це перший стрім у форматі бесіди у прямому ефірі про FPV та технології. Тема якій присвячене зустріч - "З чого почати свій шлях у FPV?". Думаю, що це логічний початок з якого потрібно стартувати. У стрімі були підняті наступні теми:
  • Початок
  • Який дрон краще обрати для новачків?
  • Яке обладнання необхідно для старту?
  • Скільки коштує сетап для новачка?
  • Що краще окуляри, шолом чи монітор?
  • Які місця обрати для перших польотів на FPV та як швидко навчитись літати?
  • Безпечність для себе і оточуючих при польотах на FPV
  • Як доєднатися до кімнати у мультиплеєєрі Liftoff
  • Де шукати однодумців?
  • Кого можете порекомендувати дивитися в Youtube?
  • Найважливыша якість для початківців!
  • Начастіші помилки у новачків
  • Алгоритм навчання
  • Головне для новачків
  • Про формат стріму
  • Про Прометеус і усілякі курси
  • Про Social Drone UA, компоненти, пайку та інше
  • Завершення, FPVUA.ORG, підписка, донат, та до зустрічі!
Спікери: @Akceptor , Максим, Сергій та @Magshifter

Друзі, в коментарях ви можете задати ваші питання на які б ви хотіли отримати відповіді у наступному ефірі.

Доєднуйтесь до спікерів, доєднуйтесь до слухачів, та поширюйте відео!

Всіх обіймаю,
Magshifter

Привіт товариство. Маю гоглс 3 (ті що з камерами) від діджіай і ремоут контроллер 3 від нього ж. Потрібен вупчик для тренувань в приміщенні, який був би сумісний із окулярами і контролером. Літати планую у досить невеликому приміщенні приблизно 3х3 з меблями. Що можете порадити із готового? Сам я не зберу його, м"яко кажучи з електронікою не товаришую. По якості - хотілося б більше не думати про якийсь кращий дрон.

Привіт товариство. Маю гоглс 3 (ті що з камерами) від діджіай і ремоут контроллер 3 від нього ж. Потрібен вупчик для тренувань в приміщенні, який був би сумісний із окулярами і контролером. Літати планую у досить невеликому приміщенні приблизно 3х3 з меблями. Що можете порадити із готового? Сам я не зберу його, м"яко кажучи з електронікою не товаришую. По якості - хотілося б більше не думати про якийсь кращий дрон.
Dilvishу приміщенні 3x3 з меблями боюся нічого з цифрою літати нормально не буде, бо воно буде важке і дороге щоб ризикувати.
не впевнений, до речі, що дрони на тому ж о4 мають підключене DJI керування з коробки, там скоріше за все теж доведеться помахатися

А як щодо Mobula7 O4 DJI HD? Я пробував знайти у ютубі відео, то з варіантів були тільки ці ось, той що ви озвучили і 7 мобула із о4 юнітом. Я перед тим як купувати авата 2 з окулярами і контролером, користувався самим дешевим бетафлайом. М'яко кажучи досвід не сподобався. Вупчик дуже погано тримав позицію при зависанні, в польотах керування не було інформативним, я ніколи не був впевнений у тому, куди він полетить при використанні контрОлера. Так, я розумію що це був самий бюджетний вибір. Але після нього у мене виникла недовіра до бетафлай.

А як щодо Mobula7 O4 DJI HD? Я пробував знайти у ютубі відео, то з варіантів були тільки ці ось, той що ви озвучили і 7 мобула із о4 юнітом. Я перед тим як купувати авата 2 з окулярами і контролером, користувався самим дешевим бетафлайом. М'яко кажучи досвід не сподобався. Вупчик дуже погано тримав позицію при зависанні, в польотах керування не було інформативним, я ніколи не був впевнений у тому, куди він полетить при використанні контрОлера. Так, я розумію що це був самий бюджетний вибір. Але після нього у мене виникла недовіра до бетафлай.
DilvishЩо за зе бетафлайт такий?
Вупчик дуже погано тримав позицію
так він і не повинен, там ж немає ніяких сенсорів для зависання чи утримання
польотах керування не було інформативним
це як?

Авата це не FPV

DilvishЄ FPV дрони, які з коробки летять гірше за інші, але це не про стабільність і керування, а про те, як вони поводяться на межі своїх можливостей.
Із усіма однаково важко і треба провести кілька десятків годин у симуляторі.

• Останнє редагування:
Останнє редагування:
BETAFPV - не бетафлай, обмовився, вибачте.
"Авата це не FPV" фьорст персон вью - так розшифровується фпв. Вигляд від першої особи. Отже це не я літав не на авата 2 не в окулярах і не я бачив як це виглядає з камери дрону... Взагалі-то, якщо я не помиляюсь усі дрони діджіай це дрони які можна використовувати у режимі фпв. Щодо неінформативне керування - наступним реченням я розшифрував що мав на увазі. Коли я рухав джойстики на контролері, щоразу дрон відкликався трохи по іншому. Трохи сильніше чи трохи слабше повертав, сильніше чи слабше набирав чи втрачав висоту. Згодом я призвичаївся до нього, але це був не найкращий досвід.

"Із усіма однаково важко і треба провести кілька десятків годин у симуляторі."
На Авата 2 я полетів відразу і полетів досить впевнено. Хоча перед тим був досвід і в симуляторі кілька годин і пару десятків годин на бетафпв дроні. У симуляторах я трохи літав, але зрештою прийшов до того, що краще робити це наживо. Можливо це наслідок чималого стажу у вартандері. Це не значить, що я не робив несерйозних крашів, але все було більш впевнено. І так, я розумію що я порівнюю перші книжкові шафи, які чомусь називали літаками і до прикладу із сесною. У авата 2 є сенсори, які дозволяють добре витримувати дрон у просторі, а в тому малому дроні нічого, тільки саме необхідне, щоб підняти це все у повітря.

Отже, основне моє питання - на чому зупинитись, щоб можна було літати у приміщенні, яке літало би максимально близько до авати (мене цікавить не фрістайл, а саме впевненість у керуванні, можливість проходити якісь дистанції між перешкодами і не обов"язково щоби це було сильно швидко), ну й хороша камера - я дивлюсь в сторону діджіай юнітів о3 чи о4, щоб можна було підключити до наявного у мене обладнання.

Щось я не так зробив при спробі цитувати. Я давно не користувався форумами. І дякую за ваші відповіді.

BETAFPV - не бетафлай, обмовився, вибачте.
"Авата це не FPV" фьорст персон вью - так розшифровується фпв. Вигляд від першої особи. Отже це не я літав не на авата 2 не в окулярах і не я бачив як це виглядає з камери дрону... Взагалі-то, якщо я не помиляюсь усі дрони діджіай це дрони які можна використовувати у режимі фпв. Щодо неінформативне керування - наступним реченням я розшифрував що мав на увазі. Коли я рухав джойстики на контролері, щоразу дрон відкликався трохи по іншому. Трохи сильніше чи трохи слабше повертав, сильніше чи слабше набирав чи втрачав висоту. Згодом я призвичаївся до нього, але це був не найкращий досвід.

"Із усіма однаково важко і треба провести кілька десятків годин у симуляторі."
На Авата 2 я полетів відразу і полетів досить впевнено. Хоча перед тим був досвід і в симуляторі кілька годин і пару десятків годин на бетафпв дроні. У симуляторах я трохи літав, але зрештою прийшов до того, що краще робити це наживо. Можливо це наслідок чималого стажу у вартандері. Це не значить, що я не робив несерйозних крашів, але все було більш впевнено. І так, я розумію що я порівнюю перші книжкові шафи, які чомусь називали літаками і до прикладу із сесною. У авата 2 є сенсори, які дозволяють добре витримувати дрон у просторі, а в тому малому дроні нічого, тільки саме необхідне, щоб підняти це все у повітря.

Отже, основне моє питання - на чому зупинитись, щоб можна було літати у приміщенні, яке літало би максимально близько до авати (мене цікавить не фрістайл, а саме впевненість у керуванні, можливість проходити якісь дистанції між перешкодами і не обов"язково щоби це було сильно швидко), ну й хороша камера - я дивлюсь в сторону діджіай юнітів о3 чи о4, щоб можна було підключити до наявного у мене обладнання.

Щось я не так зробив при спробі цитувати. Я давно не користувався форумами. І дякую за ваші відповіді.
Dilvish
Отже це не я літав не на авата 2 не в окулярах і не я бачив як це виглядає з камери дрону... Взагалі-то, якщо я не помиляюсь усі дрони діджіай це дрони які можна використовувати у режимі фпв.
Саме так - якщо ви літали тільки на DJI, ви ще не літали на FPV дронах. У FPV нема жодної допомоги чи обмежень для пілота, єдине, що робить польотний контролер, - це старається, щоб реальне положення дрона було максимально близьким до того, що задали стіками.
Коли я рухав джойстики на контролері, щоразу дрон відкликався трохи по іншому. Трохи сильніше чи трохи слабше повертав, сильніше чи слабше набирав чи втрачав висоту.
Це частково вирішиться налаштуванням рейтів, які підійдуть вам. Майже повністю вирішиться сотнями годин тренувань, можна у симуляторі, дуже рекомендую Velocidrone.
Мені здається, вам не подобаються і не потрібні FPV дрони.
Єдиний рецепт для комфортних польотів вдома - це 65мм вуп на аналозі, який із батарейкою важить <25г. Вони літають просто чудово, але ніякої якості відео там не буде.
65мм може бути із О4, але стане важко літати, різко впаде надійність і час польоту.
А конкретно вам може підійти DJI Neo.

Переглянути попередні відповіді...
Саме так - якщо ви літали тільки на DJI, ви ще не літали на FPV дронах. У FPV нема жодної допомоги чи обмежень для пілота, єдине, що робить польотний контролер, - це старається, щоб реальне положення дрона було максимально близьким до того, що задали стіками.

Це частково вирішиться налаштуванням рейтів, які підійдуть вам. Майже повністю вирішиться сотнями годин тренувань, можна у симуляторі, дуже рекомендую Velocidrone.

Мені здається, вам не подобаються і не потрібні FPV дрони.
Єдиний рецепт для комфортних польотів вдома - це 65мм вуп на аналозі, який із батарейкою важить <25г. Вони літають просто чудово, але ніякої якості відео там не буде.
65мм може бути із О4, але стане важко літати, різко впаде надійність і час польоту.
А конкретно вам може підійти DJI Neo.
vpro"Єдиний рецепт для комфортних польотів вдома - це 65мм вуп на аналозі, який із батарейкою важить <25г. Вони літають просто чудово, але ніякої якості відео там не буде." - я ж у питанні написав - у мене вже є комплект обладнання. Докуповувати аналог, ну таке собі рішення.

"Єдиний рецепт для комфортних польотів вдома - це 65мм вуп на аналозі, який із батарейкою важить <25г. Вони літають просто чудово, але ніякої якості відео там не буде." - я ж у питанні написав - у мене вже є комплект обладнання. Докуповувати аналог, ну таке собі рішення.
DilvishВи можете купити чи зібрати 65-75мм із О4, але вони важкі і не те щоб живучі.
Із таким вдома буде стресово.

"Єдиний рецепт для комфортних польотів вдома - це 65мм вуп на аналозі, який із батарейкою важить <25г. Вони літають просто чудово, але ніякої якості відео там не буде." - я ж у питанні написав - у мене вже є комплект обладнання. Докуповувати аналог, ну таке собі рішення.
DilvishНайближче порівняння яке я зміг придумати це якийсь рав4 на варіаторі (авата) і масл-кар з ручною коробкою. Технічно і те і те автомобіль.
Але на раві може сісти і поїхати умовно моя бабуся, а щоб правильно перемикати передачі на механіці треба трохи більше навичок ніж натискати на одну педаль.
Те, що більшість людей у темі називають FPV, це якраз про ручний контроль. Тому ні, навіть DJI FPV це не те саме що "правильна FPVшка" - там забагато датчиків.
Я б для дому брав реально DJI Neo, мабуть, якщо брати під обладнання (тільки погугліть чи там немає нюансів сумісності з вашим пультом і окулярами). Вуп на цифрі то буде майже гарантований попадос на ремонт через вагу. Плюс, повторюся, я не думаю що о4 на вупах підключений як приймач керування, тобто з коробки не факт що включив і полетів

Найближче порівняння яке я зміг придумати це якийсь рав4 на варіаторі (авата) і масл-кар з ручною коробкою. Технічно і те і те автомобіль.
Але на раві може сісти і поїхати умовно моя бабуся, а щоб правильно перемикати передачі на механіці треба трохи більше навичок ніж натискати на одну педаль.
Те, що більшість людей у темі називають FPV, це якраз про ручний контроль. Тому ні, навіть DJI FPV це не те саме що "правильна FPVшка" - там забагато датчиків.
Я б для дому брав реально DJI Neo, мабуть, якщо брати під обладнання (тільки погугліть чи там немає нюансів сумісності з вашим пультом і окулярами). Вуп на цифрі то буде майже гарантований попадос на ремонт через вагу. Плюс, повторюся, я не думаю що о4 на вупах підключений як приймач керування, тобто з коробки не факт що включив і полетів
AkceptorПерша більш-менш конструктивна відповідь. Моя думка, це у нас неправильно використовують термінологію. Все, про що колеги тут писали - це про гоночні дрони. А ми говоримо про гоночні дрони і не гоночні, але всі вони являються фпв. Якщо використати вашу аналогію з автомобілями, це все-одно що називати гоночні авто просто авто, і сердитись коли хтось називає автівкою якийсь паркетний джип. ФПВ це про спосіб сприйняття картинки, як я вже вище писав - вид від першої особи. Щодо вашої рекомендації - нео завеликий. У мене зараз немає автівки, а рядом з моїм домом немає місця щоб літати аватою. Потрібна автівка, щоб виїжджати на природу (також вона потрібна буде для роботи, але то все буде пізніше). За цей час хотів би мати якийсь дрончик, на якому я міг би далі звикати до керування дроном. Кімната - розміром 3х3 метри. Авата2 і нео ну не сильно відрізняються розмірами. Може на треть менший нео.
"Плюс, повторюся, я не думаю що о4 на вупах підключений як приймач керування, тобто з коробки не факт що включив і полетів"
Наскільки сильною проблемою може бути переробка під керуванням контролера від діджіай?

Перша більш-менш конструктивна відповідь. Моя думка, це у нас неправильно використовують термінологію. Все, про що колеги тут писали - це про гоночні дрони. А ми говоримо про гоночні дрони і не гоночні, але всі вони являються фпв. Якщо використати вашу аналогію з автомобілями, це все-одно що називати гоночні авто просто авто, і сердитись коли хтось називає автівкою якийсь паркетний джип. ФПВ це про спосіб сприйняття картинки, як я вже вище писав - вид від першої особи. Щодо вашої рекомендації - нео завеликий. У мене зараз немає автівки, а рядом з моїм домом немає місця щоб літати аватою. Потрібна автівка, щоб виїжджати на природу (також вона потрібна буде для роботи, але то все буде пізніше). За цей час хотів би мати якийсь дрончик, на якому я міг би далі звикати до керування дроном. Кімната - розміром 3х3 метри. Авата2 і нео ну не сильно відрізняються розмірами. Може на треть менший нео.
"Плюс, повторюся, я не думаю що о4 на вупах підключений як приймач керування, тобто з коробки не факт що включив і полетів"
Наскільки сильною проблемою може бути переробка під керуванням контролера від діджіай?
Dilvish
Моя думка, це у нас неправильно використовують термінологію. Все, про що колеги тут писали - це про гоночні дрони. А ми говоримо про гоночні дрони і не гоночні, але всі вони являються фпв.
Тоді доведеться вам бігати по всіх світових ФПВ спільнотах і перевчати їх. Я розумію абревіатуру ФПВ, але це вже як ксерокс - називаємо всі копіювальні апарати по одному з перших виробників.

• Останнє редагування:
Останнє редагування:
Перша більш-менш конструктивна відповідь. Моя думка, це у нас неправильно використовують термінологію. Все, про що колеги тут писали - це про гоночні дрони. А ми говоримо про гоночні дрони і не гоночні, але всі вони являються фпв. Якщо використати вашу аналогію з автомобілями, це все-одно що називати гоночні авто просто авто, і сердитись коли хтось називає автівкою якийсь паркетний джип. ФПВ це про спосіб сприйняття картинки, як я вже вище писав - вид від першої особи. Щодо вашої рекомендації - нео завеликий. У мене зараз немає автівки, а рядом з моїм домом немає місця щоб літати аватою. Потрібна автівка, щоб виїжджати на природу (також вона потрібна буде для роботи, але то все буде пізніше). За цей час хотів би мати якийсь дрончик, на якому я міг би далі звикати до керування дроном. Кімната - розміром 3х3 метри. Авата2 і нео ну не сильно відрізняються розмірами. Може на треть менший нео.
DilvishПрискіпливо ставитись до термінології не має сенсу. Першочергово (ще до часів DJI) FPV були "самосбори" з курсовою камерою і мінімумом допоміжних сенсорів та датчиків, а вже DJI підхопили популярність зі своїми аватами, DJI FPV, Neo. Бо якщо детально вчитуватись в абревіатуру виходить що і Мавіки теж FPV, а Matrice 300 і подавно.

В Мавіка камера крутиться тому не FPV? Але якщо я встановлю на якийсь Назгул 2/3 осьовий підвіс камери він не перестане бути FPV.
Мавік виводить відео на пульт/телефон/планшет? Так в окуляри він також вміє.

Тобто FPV - це більше не абревіатура, а термін який визначає навіжені N-коптери в яких 100% польоту залежить лише від вмінь оператора та тих налаштувань, що він задав. FPV - це про повний контроль коптера та відносно просту можливість його самостійного складання, ремонту, модернізації.

І стіки пультів DJI відверто погані. Тактильність при контролі тяги жахлива як їх не регулюй чи змащуй.

Прискіпливо ставитись до термінології не має сенсу. Першочергово (ще до часів DJI) FPV були "самосбори" з курсовою камерою і мінімумом допоміжних сенсорів та датчиків, а вже DJI підхопили популярність зі своїми аватами, DJI FPV, Neo. Бо якщо детально вчитуватись в абревіатуру виходить що і Мавіки теж FPV, а Matrice 300 і подавно.

В Мавіка камера крутиться тому не FPV? Але якщо я встановлю на якийсь Назгул 2/3 осьовий підвіс камери він не перестане бути FPV.
Мавік виводить відео на пульт/телефон/планшет? Так в окуляри він також вміє.

Тобто FPV - це більше не абревіатура, а термін який визначає навіжені N-коптери в яких 100% польоту залежить лише від вмінь оператора та тих налаштувань, що він задав. FPV - це про повний контроль коптера та відносно просту можливість його самостійного складання, ремонту, модернізації.

І стіки пультів DJI відверто погані. Тактильність при контролі тяги жахлива як їх не регулюй чи змащуй.
LolXDМожна сказати FPV називають дрони в яких є режим ACRO (AIR) хоча в той же час в них можуть бути і режими з стабілізацією, утримання висоти/позиції, поворотні камери і тд

Можна сказати FPV називають дрони в яких є режим ACRO (AIR) хоча в той же час в них можуть бути і режими з стабілізацією, утримання висоти/позиції, поворотні камери і тд
a1xУгууууу, але в Ават та DJI FPV також є свій "ACRO". Та й той же Мавік можна пропатчити та виконувати фліпи/ролли. А з іншої сторони довести точність позиціонування в просторі, на висоті більше 10 метрів, до рівня тих же DJI для FPV не така проста задача.

Але, як було написано вище, FPV – це черговий ксерок, шампанське, лего, памперси і т. д.

Угууууу, але в Ават та DJI FPV також є свій "ACRO". Та й той же Мавік можна пропатчити та виконувати фліпи/ролли. А з іншої сторони довести точність позиціонування в просторі, на висоті більше 10 метрів, до рівня тих же DJI для FPV не така проста задача.

Але, як було написано вище, FPV – це черговий ксерок, шампанське, лего, памперси і т. д.
LolXDТоді можна уточнити що це тип дронів що створюється в першу чергу для польотів в режимі ACRO, тому вони максимально прості і дешеві. Тоді як наприклад основне призначення Мавіка це зйомка, в Аватах і DJI Neo робиться акцент на простоту керування і безпеку, щоб на них можна було якось літати без попереднього навчання в симуляторі

Ну на питання наскільки складно щось переробити однозначної відповіді немає.
Я не думаю що складно, там максимум перепаяти пару дротів і пошаманити в бетафлай конфігураторі скоріше за все.
Але можуть вилізти нюанси, наприклад чи є вільний UART на польотнику - це вам в Гугл чи на сайт виробника.
Як взагалі перекинути керування у бетці на DJI - найпростіше глянути в конфігуратор чи є там така опція (скоріше за все у вкладці receiver), як ні - знову ж Гугл.
Чи зможете припаяти ті проводи - це питання до наявності паяльника і прямих рук.
У мене більше сумніви у доцільності літати на важкому вупі в приміщенні 3х3 метри і у тривалості такого польоту. DJI має купу сенсорів на борту, вуп максимум що зможе це якась стабілізація у angle режимі, але це, як на мене, гірше з обох світів.

Створіть обліковий запис або увійдіть, щоб залишити коментар

Ви повинні бути зареєстровані, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Створіть обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Увійти

Вже маєте обліковий запис? Увійдіть тут.

Схожі теми

Назад
Зверху