Встановити додаток
Як встановити додаток на iOS

Перегляньте відео, щоб дізнатися, як встановити наш сайт як веб-додаток на головному екрані.

Замітка: Ця функція може бути недоступна в деяких браузерах.

Дозвіл на польоти FPV та іншими дронами під час війни в Україні у 2025

Vktr

Новачок
Учасник

Репутація:

13.08.24
12
20
3
🎮
Radiometer tx12
🥽
Eachine ev800dm
🛸
Betafly meteor 75 pro
Вітаю! Виникло наступне питання: у звʼязку з тим, що в нас війна з п/#@рами, по Україні діє заборона на польоти цивільним. Хтось розбирався з цим питанням саме в юридичній площині? От у мене meteor 75, в теорії по законодавству на ньому не можна літати(вірніше можна, але треба дозвіл від СБУ)? Чи я щось не так розумію? Буду вдячний за пояснення

Рішення
Стосовно дозволу польотів на Вупах та інших дронах, я думаю що це з ряду фантастики, або якщо в тебе батьки Чиновники чи Люди з відповідними званнями у органах влади.
Між іншим, вдома тебе ніхто не впіймає, трошки більше ризику на подвір'ї як написав @vpro пенсіонерів, сусідів і "добродіїв" ніхто не відміняв.
Отже як офіційний висновок - літати під час війни Заборонено і Не рекомендується, вірогідність отримати дозвіл офіційно стрімко рухається до 0!

Трохи інформації з інтернетів:

У 2024 році в Україні діють суворі обмеження на використання дронів через воєнний стан. Польоти дронів регулюються авіаційними правилами та обмежуються в межах певних зон, особливо поблизу військових об'єктів та стратегічних інфраструктур...
  • Останнє редагування:
Останнє редагування:
Стосовно дозволу польотів на Вупах та інших дронах, я думаю що це з ряду фантастики, або якщо в тебе батьки Чиновники чи Люди з відповідними званнями у органах влади.
Між іншим, вдома тебе ніхто не впіймає, трошки більше ризику на подвір'ї як написав @vpro пенсіонерів, сусідів і "добродіїв" ніхто не відміняв.
Отже як офіційний висновок - літати під час війни Заборонено і Не рекомендується, вірогідність отримати дозвіл офіційно стрімко рухається до 0!

У 2024 році в Україні діють суворі обмеження на використання дронів через воєнний стан. Польоти дронів регулюються авіаційними правилами та обмежуються в межах певних зон, особливо поблизу військових об'єктів та стратегічних інфраструктур. Незаконний політ може спричинити кримінальну відповідальність, включаючи штрафи та позбавлення волі.

Основні правила:
  • Заборонено літати в межах 5 км від аеродромів та 3 км від майданчиків/вертодромів.
  • Заборонено літати над скупченням людей, місцями щільної забудови та об'єктами, які визначаються Міністерством оборони та іншими відомствами.
  • Максимальна висота польоту — 120 м поза диспетчерськими зонами та 50 м у межах цих зон.
  • Польоти повинні здійснюватися в межах прямої видимості (VLOS).
Для отримання дозволу на політ в червоних зонах необхідно подавати заявку через Державіаслужбу, хоча процедура наразі є складною та потребує вдосконалення. Існують плани спростити цей процес через мобільний застосунок, який дозволить швидко отримувати дозволи

Список порушень правил використання повітряного простору України:

Відповідно до пункту 46 Положення, до порушень порядку використання повітряного простору України відносяться
:
  • використання повітряного простору без попередньої подачі заявки, отримання дозволу та/або без дотримання умов його використання, за винятком випадків, передбачених Положенням;
  • недотримання затверджених умов використання повітряного простору або плану польоту (відхилення від маршруту, висоти польоту, зліт або посадка повітряного судна на незапланованому або закритому аеродромі, постійному злітно-посадковому майданчику тощо) без дозволу або узгодження з органами повітряного руху, окрім аварійних випадків;
  • виконання польоту групою повітряних суден, кількість яких перевищує зазначену в заявці;
  • порушення вимог щодо перетину державного кордону та польотів у зонах з особливим режимом використання повітряного простору;
  • виконання польотів у заборонених зонах або зонах з обмеженням польотів без дозволу, під час використання тимчасово зарезервованого повітряного простору;
  • політ повітряного судна без відповіді на запит засобів радіолокаційної системи державного розпізнавання, за винятком випадків, коли судно не обладнане такою апаратурою або повертається з несправною апаратурою з місць, де її ремонт неможливий;
  • недотримання вимог щодо інформування органів контролю за виконанням польотів та іншої діяльності у повітряному просторі України.

Відповідальність за порушення порядку використання повітряного простору безпілотниками:

Відповідальність юридичних осіб (види правопорушень та розмір штрафів) встановлено статтею 127 Повітряного кодексу України.

Відповідальність фізичних осіб – суб'єктів авіаційної діяльності за виконання польотів з порушенням нормативно-правових актів, які регулюють діяльність авіації, встановлено статтею 111 Кодексу України про адміністративні порушення.

Кримінальну відповідальність встановлено статтями 281 та 282 Кримінального кодексу України.

Тихого неба!
Будьте обережні та начитані!

Стосовно дозволу польотів на Вупах, я думаю що це з ряду фантастики, або якщо в тебе батьки Чиновники чи Люди з відповідними званнями у органах влади.

У 2024 році в Україні діють суворі обмеження на використання дронів через воєнний стан. Польоти дронів регулюються авіаційними правилами та обмежуються в межах певних зон, особливо поблизу військових об'єктів та стратегічних інфраструктур. Незаконний політ може спричинити кримінальну відповідальність, включаючи штрафи та позбавлення волі.

Основні правила:
  • Заборонено літати в межах 5 км від аеродромів та 3 км від майданчиків/вертодромів.
  • Заборонено літати над скупченням людей, місцями щільної забудови та об'єктами, які визначаються Міністерством оборони та іншими відомствами.
  • Максимальна висота польоту — 120 м поза диспетчерськими зонами та 50 м у межах цих зон.
  • Польоти повинні здійснюватися в межах прямої видимості (VLOS).
Для отримання дозволу на політ в червоних зонах необхідно подавати заявку через Державіаслужбу, хоча процедура наразі є складною та потребує вдосконалення. Існують плани спростити цей процес через мобільний застосунок, який дозволить швидко отримувати дозволи

Список порушень правил використання повітряного простору України:

Відповідно до пункту 46 Положення, до порушень порядку використання повітряного простору України відносяться
:
  • використання повітряного простору без попередньої подачі заявки, отримання дозволу та/або без дотримання умов його використання, за винятком випадків, передбачених Положенням;
  • недотримання затверджених умов використання повітряного простору або плану польоту (відхилення від маршруту, висоти польоту, зліт або посадка повітряного судна на незапланованому або закритому аеродромі, постійному злітно-посадковому майданчику тощо) без дозволу або узгодження з органами повітряного руху, окрім аварійних випадків;
  • виконання польоту групою повітряних суден, кількість яких перевищує зазначену в заявці;
  • порушення вимог щодо перетину державного кордону та польотів у зонах з особливим режимом використання повітряного простору;
  • виконання польотів у заборонених зонах або зонах з обмеженням польотів без дозволу, під час використання тимчасово зарезервованого повітряного простору;
  • політ повітряного судна без відповіді на запит засобів радіолокаційної системи державного розпізнавання, за винятком випадків, коли судно не обладнане такою апаратурою або повертається з несправною апаратурою з місць, де її ремонт неможливий;
  • недотримання вимог щодо інформування органів контролю за виконанням польотів та іншої діяльності у повітряному просторі України.

Відповідальність за порушення порядку використання повітряного простору безпілотниками:

Відповідальність юридичних осіб (види правопорушень та розмір штрафів) встановлено статтею 127 Повітряного кодексу України.

Відповідальність фізичних осіб – суб'єктів авіаційної діяльності за виконання польотів з порушенням нормативно-правових актів, які регулюють діяльність авіації, встановлено статтею 111 Кодексу України про адміністративні порушення.

Кримінальну відповідальність встановлено статтями 281 та 282 Кримінального кодексу України.

Тихого неба!
Будьте обережні та начитані!
Magshifter
Між іншим, вдома тебе ніхто не впіймає
Я взагалі не думаю, що десь у світі заборонено літати на вупі в себе вдома (звичайно, за умови використання дозволених частот), тому ловити нема за що.

Я взагалі не думаю, що десь у світі заборонено літати на вупі в себе вдома (звичайно, за умови використання дозволених частот), тому ловити нема за що.
vproТа вдома, то й так зрозуміло. Але хотілось би десь на природі, в парку(хочу сина повчити трохи літати, та й сам я ще пілот так собі, в квартирі важкувато). Ну, тоді буду шукати якесь тихе місце подалі від людей і на мінімальних потужностях. Кола радіусом 20-30м мені для навчання вистачить.

Та вдома, то й так зрозуміло. Але хотілось би десь на природі, в парку(хочу сина повчити трохи літати, та й сам я ще пілот так собі, в квартирі важкувато). Ну, тоді буду шукати якесь тихе місце подалі від людей і на мінімальних потужностях. Кола радіусом 20-30м мені для навчання вистачить.
Vktr
в квартирі важкувато
Це тому що дрон важкий. Із легким це теж важко, але є можливість ставати краще кожен день і все реально.

Хтось у чаті колись писав, що якщо певним чином інтерпретувати правила, що зараз діють, то і паперові літачки не можна.
Очевидно, що щось таке маленьке не несе небезпеки, якщо літати десь у парку, наприклад, але і заборона зрозуміла, бо навіть маленький дрон із камерою може залетіти досить далеко і назнімати щось у хорошій якості.

Я дуже раджу купити собі легкий 65мм (як Air65) і літати вдома, а решта на свій ризик. Ризик попасти на незадоволених пенсіонерів, які викличуть поліцейських, які захочуть зловити небезпечного шпигуна.

у нас все заборонено(.. але всі все нарушають.. якщо обережно і не нахабні, та на малій потужності.. )..

В нас в місті є місце де постійно збираються збирачі дронів для обльотів. Туди приїзджає багато різних людей політати, сам по вихідним там літаю. Дозволів нема майже ні в кого. Всі знають що там постійно хтось літає і нікого ніколи не трогають. Я впевнений такі місця є всюди. Потрібно просто пристроїтись до місцевих льотчиків)

Дякую за пораду. Пошукаю, може в моєму місті є якісь клуби вуповодів чи щось таке.

такс давайте по порядку, літати на дроні вам НЕ МОЖНА, точка.
Чи будуть вас переслідувати за польоти на вупі своєму будинку? ні.
тому що для інкремінування серйозних звинувачень.
у себе вдома нема.
воєнний стан хіба що ставить на пузу коснтитуційні права -).
вас зловить за жопу машина яка катається і сканує частоти а вона є -) чуєте чорні вертольоти летять?
тільки хіба що корупційна складова, її виключаємо.
вилетіли ви з дому, з квартири, що гіпотетично вже може интепритувати як розвідка на користь противника, так як у нас зараз і зйомка заборонена =).
лише офіційне ЗМІ та з акредитацією до МО з перевіркою до СБУ.
механізм легальних польотів, працевлаштування або заявка себе як розробника.
подання заяви плану польотів ім'я прізвище борт частоти ешелон, і якщо добро-літаєте.
є зони повної заборони, є заборона висотою, є час роботи реб, повітряні тривоги ітд.
розважальні польоти, смостійне навчання, комерційне використання ЗАборона.
хочете багато літати? багато різних дронів?
берете військовик, і до рекуртингових центрів.
люди з цивілкі потрібні, навіть пілоти мавіків

у себе вдома нема.
вас зловить за жопу машина яка катається і сканує частоти а вона є -) чуєте чорні вертольоти летять?
вилетіли ви з дому, з квартири, що гіпотетично вже може интепритувати як розвідка на користь противника, так як у нас зараз і зйомка заборонена =).
подання заяви плану польотів ім'я прізвище борт частоти ешелон, і якщо добро-літаєте.
є зони повної заборони, є заборона висотою, є час роботи реб, повітряні тривоги ітд.
art
Цей варіант можна не розглядати, бо я ВЖЕ у війську і ВЖЕ літаю:D
Тут виникло питання про польоти, бо сина хотів трохи повчити на вихідних. В принципі, місце я знайшов. На природі, досить далеко від людей і від машин СБУ, які пеленгують:) Як будуть вихідні, то буду там літати, на свій страх і ризик. Якщо вже мене мене правоохоронці зловлять, то як раз і опишу свій досвід спілкування з ними(але сподіваюсь, такого вдасться уникнути:))

у себе вдома нема.
artПитання пеленгу теж дискусійне. Я не думаю, що вуз дає настільки сильний сигнал, щоб його:
а) запеленгували
б) навіть якщо запеленгують, то звернули на це увагу
В теорії, я ж можу підключити до пульта умовну машинку з doc камерою і їздити на ній. І по частотам воно нічим від дрона відрізнятись не буде.

Але все одно дякую за розгорнутий коментар. Якщо в мене буде можливість, то пошукаю іншу, як взагалі відбувається пеленг, щоб усе таки не створювати проблем нашим службам безпеки

Питання пеленгу теж дискусійне. Я не думаю, що вуз дає настільки сильний сигнал, щоб його:
а) запеленгували
б) навіть якщо запеленгують, то звернули на це увагу
В теорії, я ж можу підключити до пульта умовну машинку з doc камерою і їздити на ній. І по частотам воно нічим від дрона відрізнятись не буде.

Але все одно дякую за розгорнутий коментар. Якщо в мене буде можливість, то пошукаю іншу, як взагалі відбувається пеленг, щоб усе таки не створювати проблем нашим службам безпеки
VktrГоловне, подалі від людей і стратегічних обєктів. Якщо нікому не заважаєте то ніхто вас ловити не буде. Потужність передавача на мінімум, високо не підійматись. Якщо літати десь в лісі то ніхто вас не побачить і не почує. Я знаю людей яких відстежували і приїздили до дому. Поругали і сказали більше так не робити.

Головне, подалі від людей і стратегічних обєктів. Якщо нікому не заважаєте то ніхто вас ловити не буде. Потужність передавача на мінімум, високо не підійматись. Якщо літати десь в лісі то ніхто вас не побачить і не почує. Я знаю людей яких відстежували і приїздили до дому. Поругали і сказали більше так не робити.
SimpleUserпредставлю контрачів, такі з'їздимо посваримо, оформляйте бойові ми на виїзд -) розробка виховного процесу, пів генштабу зібралося -))))))))
а ті, до кого приїжджали після цього випадку, машину квартиру не продавали? -) нирки обидві на місці?
хоча в нескінченному всесвіті все може бути нічого не виключаю

В можете елементарно орендувати спортзал у якійсь школі чи цех у промзоні. Якщо кілька людей збереться, то буде недорого і весело.
А всякі заброшки забудьте, особливо поле з аргументацією "та тут і так нічого нема".

• Останнє редагування:
Останнє редагування:
Не накручуйте себе хлопці, береш якийсь вуп і літаєш, звісно обережно, ніхто тебе не буде пеленгувати чи шукати, якщо ти не повний ідіот літати над головами людей, головне вибрати місце спокійніше і все.

• Останнє редагування:
Останнє редагування:
У підсумку якщо ви у обласному центрі, шукайте однодумців та орендуйте спортзали, підвали тирів (маєтки друзів багатіїв) і тому подібне закрите. Є таке слово "ЗАБОРОНА" і кожний його тлумачить в нашій державі по свому. Як піймають, грошей на наступний дрон не буде ще довго. А щодо таємничих місць, сам був свідком як швидко реагують люди, і приїзжать відповідні хлопці, при тому що літали в/с.

В Україні заборонити польоти на дронах можновладці хотіли ще до початку повномасштабного вторгнення, мабуть, щоб менше над їхніми маєтками всякі цікаві літали, а тепер такий гарний привід заборон.

В Україні заборонити польоти на дронах можновладці хотіли ще до початку повномасштабного вторгнення, мабуть, щоб менше над їхніми маєтками всякі цікаві літали, а тепер такий гарний привід заборон.
PirvolajnenПоговори-поговори.
От кляті американці і європейці теж мають обмеження, а от в расєюшькє-матушькє все нормас, да?

Поговори-поговори.
От кляті американці і європейці теж мають обмеження, а от в расєюшькє-матушькє все нормас, да?
AkceptorАмериканці і європейці мають право володіти короткостволом, а в нас копіюють расєюшку-матушку. і в плані дронів теж. Повністю копіюєм рашку, єдине, чим відрізняємось - можемо трохи попиздіти на владу.

Американці і європейці мають право володіти короткостволом, а в нас копіюють расєюшку-матушку. і в плані дронів теж. Повністю копіюєм рашку, єдине, чим відрізняємось - можемо трохи попиздіти на владу.
Pirvolajnenзмішав грішне і праведне.
європейці і одружуватися можуть незалежно від статі, і багато де трава продається легально, і багато чого. Нам є куди рости насправді, але не варто забувати що там не тільки нові можливості, але й нові обмеження додаються.

Створіть обліковий запис або увійдіть, щоб залишити коментар

Ви повинні бути зареєстровані, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Створіть обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Увійти

Вже маєте обліковий запис? Увійдіть тут.

Схожі теми

Відповідей
0
Перегляди
86
Назад
Зверху