Встановити додаток
Як встановити додаток на iOS

Перегляньте відео, щоб дізнатися, як встановити наш сайт як веб-додаток на головному екрані.

Замітка: Ця функція може бути недоступна в деяких браузерах.

Мій досвід пілотування DJI Agras T-30 (Сезон 2025)

Magshifter

Адміністратор
Команда форуму

Репутація:

28.07.24
914
785
93
🎮
Boxer
🥽
Cobra SD
🛸
75/Air65/7"
  • Останнє редагування:
Останнє редагування:
DJI Agras T-30.jpg

Привіт друзі! Останні 22 дні були вкрай напружені, я почав опановувати величезного дрона DJI Agras T-30 в його природніх умовах експлуатації, а саме на полях з агрокультурою. Мені здавалося що після мого досвіду у пілотуванні FPV у мене не винекне ніяких труднощів у керуванні цим автоматизованим птахом. Але на ділі все виявилось зовсім інакше.

Перша проблема з якою я зіштовхнувся це був візуальний контроль дрона. Ніяких тобі шолома чи окулярів, до яких я так звик, а просто банальне візуальне спостереження, що досить незвично людині яка звикла до First Person View. З першого погляду, що ж тут важкого - це ж DJI, в ньому все стабілізовано і контрольовано! Але на практиці коли оголошується тривога, вмикається РЕБ, починає лупашити "Спуфінг" (від англ. spoofing — обман, підміна), зникають всі супутники, відлючається радар, коли за секунду змінюється чутливість дрона, або коли батка просажена до критичних 5%, а до місця посадки ще 500 метрів, або коли через рельєф втрачається зв'язок з дроном... Як виявилось все не так просто як здавалось на початку і мої уяви не мали нічого спільного з реальністю.

За 22 дні я зіштовхнувся з багатьма викликами та неочікуваними факапами і мені вдалося знову відчути задоволення від того, що вдалося побороти страх та подолати неочікувані й критичні ситуації.

Я продовжую отримувати цей цікавий досвід і впевнений, що ще через 22 дні будуть нові цікавинки, які перетворяться в новий унікальний досвід.

Ось моя статистика пілотування - мої перші 50 годин нальоту :)

2025-08-06_07-10-44.png
Я планував познімати відосики для YouTube, але як виявилось на це у перші дні просто не вситачає часу, а також технічної складової. І зараз, пишу свій невеличкий відгук після нічної зміни, очі заплющуються, але ж давно хотів щось написати з цього приводу.

Всім вілного польоту!
З повагою,
Magshifter

• Останнє редагування:
Останнє редагування:
Привіт друзі!
Сезон агроробіт закінчився, в результаті якого я отримав величезний досвід у пілотуванні систем DJI. Це ще одна галочка в моїх досягненнях, як пілотування так і розуміння технічної сторони питання. Нажаль, створення контенту так і не вдалось реалізувати через деякі технічні проблеми і відсутність необхідних девайсів, а також через дуже інтенсивний графік роботи. Наразі мені вдалось закрити технічні аспекти і на наступний сезон я підготував потужний ноутбук для монтажу, та необхідне відеобладнання для зйомок. То ж далі буде.
За період роботи в агросекторі пілотом аграрного дрона я навчився пілотувати дрон DJI T30 Agros, розібрався в побудові та редагуванні мап для обробки полів, а також оволодів іншим програмним забезпеченням, що не тільки спрощує аналітичну складову, а й допомагає у повсякденних викликах. Ось трохи статистики моїх особистих досягнень за неповний сезон 2025 року (травень-листопад):
2025-11-24_00-28-21.png
Якщо у когось виникнуть питання - я з радістю дам відповіді, та подискусую з вами на тему агро дронів.
З повагою, Magshifter

Десь попередньо проходив навчання з пілотування агро чи одразу на місці опановував?

Десь попередньо проходив навчання з пілотування агро чи одразу на місці опановував?
emptysourceНа місці, без підготовки, в польових умовах і в нічну зміну :)
Розбирався по ходу діла.
Потім, я бачив як навчали новачків в інших екіпажах і це було не так екстримально. Спочатку приставляють до досвідченого пілота на декілька неділь, а потім у вільне плавання. В мене як за звичай експерс навчання :)

Неочікуване грудневе відрядження.
І ось, здавалося, все закінчилося, але ні - знову вирушив у відрядження на південь України, де погода ще дозволяла працювати.
Це був цікавий досвід де я зіштовхнувся з критичними погодними умовами для агро дронів - замерзаючі акумулятори, польовий ремонт помп, бурульки на форсунках, багатокілометрове тягання буса трактором по багнюці, та інші цікаві нюансики. Також, додав до своїх статистичних даних трохи досвіду:
2025-12-17_16-43-27.png

Є декілька питань:
1. Чи запускали ви дрон в режимі емулятора, коли дрон підключений до пк, а пульт до тв ?
2. Якою програмою користувалися для розмічення поля? DJI Terra? Чи з пульта усе робили ?
3. Тренувались одразу на дроні?

Вітаю @user !
1. Тренуваннь на симуляторі я не проходив, досвіду підключення немаю, хоча теоретично розумію алгоритм.
2. Налаштування та редагування мап поля робив через пульт. Планував спробувати череp DJI Terra, але так і не вистачило часу, щоб опанувати та протестувати цю зв'язку.
3. Так, вийшов у поле і почав працювати, поряд був досвідчений пілот який допомагав порадами та контролював процес. В цілому, це було навчання в процесі виконання плану роботи з самого початку, з купою труднощів і нервовими викликами. З моєї точки зору, це найоптимальніший вхід у пілотування агродроном, хоча з урахуванням того, що зараз дуже сильно заважають реби під час тривог, це в одночас і дуже ризикований спосіб навчання.

Вітаю @user !
1. Тренуваннь на симуляторі я не проходив, досвіду підключення немаю, хоча теоретично розумію алгоритм.
2. Налаштування та редагування мап поля робив через пульт. Планував спробувати череp DJI Terra, але так і не вистачило часу, щоб опанувати та протестувати цю зв'язку.
3. Так, вийшов у поле і почав працювати, поряд був досвідчений пілот який допомагав порадами та контролював процес. В цілому, це було навчання в процесі виконання плану роботи з самого початку, з купою труднощів і нервовими викликами. З моєї точки зору, це найоптимальніший вхід у пілотування агродроном, хоча з урахуванням того, що зараз дуже сильно заважають реби під час тривог, це в одночас і дуже ризикований спосіб навчання.
MagshifterЧи попадали ви під спуфінг GPS? Якщо попадали: як виходили з ситуації - дрон несе в сторону?

Створіть обліковий запис або увійдіть, щоб залишити коментар

Ви повинні бути зареєстровані, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Створіть обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Увійти

Вже маєте обліковий запис? Увійдіть тут.

Назад
Зверху