Встановити додаток
Як встановити додаток на iOS

Перегляньте відео, щоб дізнатися, як встановити наш сайт як веб-додаток на головному екрані.

Замітка: Ця функція може бути недоступна в деяких браузерах.

Як правильно паяти.

_Дмитро

Просунутий
Учасник

Репутація:

07.12.25
27
8
3
🎮
Porlanti
🥽
DJI
🛸
Avata 2
  • Останнє редагування модератором:
Останнє редагування модератором:
Бачу на фотках що паяють дроти на площадки з великою кількістю припоя, приблизно як на фото :) . Хіба це правильно? Мене вчили, дуже давно, що повинно бути так:
При паянні дроту до контактного майданчика припою має бути рівно стільки, щоб він повністю змочував дріт і майданчик, утворюючи увігнутий меніск.
Основні правила:
  • Контур видно: Припій повинен обволікати жили дроту так, щоб їхні обриси все ще проглядалися під шаром металу.
  • Форма: Правильне з’єднання нагадує плавну «гірку» або «конус» із увігнутими краями. Якщо вийшла опукла куля (крапля) — припою забагато, якщо з’єднання виглядає «сухим» або переривчастим — замало.
  • Заповнення: Припій має повністю заповнити простір між дротом і майданчиком для максимальної площі контакту.

Що можете сказати обгрунтовано?
    iuiu.jpg

Я думаю що така пайка (доречі шикарна), крім доброго контакту ще виконує функцію тепловідведення.

Я думаю що така пайка (доречі шикарна), крім доброго контакту ще виконує функцію тепловідведення.
PhoenixТам є ще така обставина як сьрум у 50-70 А. Паяні зєднання луже погано відносяться до високих струмів - припій просто плчинає текти. А зайва вага у 3-6 грамів нічого не варта

• Останнє редагування:
Останнє редагування:
Мене так само вчили, згодний що не треба робити культ з величезних куль припою, як дехто любить. Ще ви не згадали дуже важливий критерій якості пайки це блиск, місце пайки має блищати як дзеркало. Якщо не блищить це може говорити про занадто високу або недостатню температуру паяльника. Або недостатньо флюсу

Правильно паяти так, щоб був хороший контакт і від вібрацій чи ударів не відірвалась пайка. Все інше - як про фломастери: всі різні на смак.
Той спосіб як вас вчили (та і мене колись) - я б використовував в побутових статичних приборах. На дроні мені більше подобається куля (аргументувати не можу, просто інтуїція каже що так буде краще)

Правильно паяти так, щоб був хороший контакт і від вібрацій чи ударів не відірвалась пайка. Все інше - як про фломастери: всі різні на смак.
Той спосіб як вас вчили (та і мене колись) - я б використовував в побутових статичних приборах. На дроні мені більше подобається куля (аргументувати не можу, просто інтуїція каже що так буде краще)
ColdmanМене вчили в ракетобудуванні

ColdmanДоречі, ніяких кусачек для зняття ізоляції, тільки обжигалка. Ніяких активних флюсів, тільки спирто-каніфоль.
Так, військова техніка може бути на збереженні декілька десятків років, активні флюси зїдять дроти за чей час. Це не дрон котрий не разрахований на довге життя :)

Доречі, ніяких кусачек для зняття ізоляції, тільки обжигалка. Ніяких активних флюсів, тільки спирто-каніфоль.
Так, військова техніка може бути на збереженні декілька десятків років, активні флюси зїдять дроти за чей час. Це не дрон котрий не разрахований на довге життя :)
_Дмитрощо до обжигалки не знаю наскільки це працюватиме на сучасних проводах з термостійкою силіконовою ізоляцієєю

• Останнє редагування:
Останнє редагування:
що до обжигалки не знаю наскільки це працюватиме на сучасних проводах з термостійкою силіконовою ізоляцієєю
a1xВ ракетах фторопластова ізоляція на дротах, він більш термостійкий ніж сілікон. Спираль обжигалки (ніхром) роскаляється до красна.
Зараз бачу якісь моднячі обжигалки.

• Like
Реакції: a1x
Всі хто думає що така пайка шикарна помиляються як я вважаю, може щось змінилося ????

Чому опукла куля / крапля = погано​

1. Припій не розтікся, а зібрався
Коли припою забагато, він перестає змочувати поверхні й тримається за рахунок власної форми, а не адгезії до дроту й майданчика. Це означає, що змочування було неповним або неправильним.

2. Реальний контакт гірший, ніж здається
Велика крапля ≠ велика площа контакту.
Навпаки — між припоєм і металом можуть бути:
  • мікропорожнини,
  • окисні плівки,
  • “плаваючий” шар припою.
    У підсумку — вищий перехідний опір.
  • 3. Слабша механічна міцність
    Надлишок припою створює жорстку масу:
    • при вібраціях вона тріскається,
    • тягне за собою майданчик,
    • збільшує ризик відриву п’ятака від плати.

4. Поганий тепловий режим
Товстий шар припою:
гірше відводить тепло,
  • сильніше нагріває майданчик при пайці,
  • підвищує ризик перегріву плати або відшарування доріжки.

5. Ризик побічних проблем
  • затікання на сусідні контакти,
  • утворення «містків»,
  • складність повторного ремонту або перепаювання.

• Like
Реакції: a1x
Всі хто думає що така пайка шикарна помиляються як я вважаю, може щось змінилося ????

Чому опукла куля / крапля = погано​

1. Припій не розтікся, а зібрався
Коли припою забагато, він перестає змочувати поверхні й тримається за рахунок власної форми, а не адгезії до дроту й майданчика. Це означає, що змочування було неповним або неправильним.

2. Реальний контакт гірший, ніж здається
Велика крапля ≠ велика площа контакту.
Навпаки — між припоєм і металом можуть бути:
  • мікропорожнини,
  • окисні плівки,
  • “плаваючий” шар припою.
    У підсумку — вищий перехідний опір.
  • 3. Слабша механічна міцність
    Надлишок припою створює жорстку масу:
    • при вібраціях вона тріскається,
    • тягне за собою майданчик,
    • збільшує ризик відриву п’ятака від плати.

4. Поганий тепловий режим
Товстий шар припою:
гірше відводить тепло,
  • сильніше нагріває майданчик при пайці,
  • підвищує ризик перегріву плати або відшарування доріжки.

5. Ризик побічних проблем
  • затікання на сусідні контакти,
  • утворення «містків»,
  • складність повторного ремонту або перепаювання.
_ДмитроНе користуйтесь тим ChatGPT. Він завжди на стороні людини. Ось це теж його відповідь чому кулька краще

1️⃣ Краще змочування і з’єднання​

Коли припою трохи більше, він краще розтікається по майданчику і виводу, утворюючи надійний металевий контакт.
Якщо припою надто мало:

• він може не повністю покрити контакт,
  • утворюється «сухий» або крихкий шов,
  • підвищується перехідний опір.

2️⃣ Міцність з’єднання​

Кулька (але помірна) створює:

• більшу площу контакту,
  • кращу механічну стійкість до вібрацій і руху.
Надто мала кількість припою робить з’єднання слабким і схильним до тріщин.

3️⃣ Кращий тепловідвід​

Більша маса припою:

• краще відводить тепло,
  • зменшує локальний перегрів точки контакту.

4️⃣ Менший ризик окиснення​

Якщо припою достатньо, він повністю закриває металеву поверхню.
Мінімальна кількість може залишити мікрощілини → потрапляє повітря → зростає окиснення.

Я користувався щоб не писати самому та щось не забути, правильне питання правильна відповідь. Те що я писав - мене так вчили, спеціальнісь радіомеханік був на ремонті (монтажі) військової техніки, дуже давно.

Вітання, великі каплі припою призводять до відривів падів при ударі, якщо дрон не для польоту в одну сторону як зазвичай в наших реаліях то краще так не робити.
Ось така "щільність" також дасть про себе знати при мінімальній волозі і великому струмі який інколи може бути більше 10А.
1771003253475.png

Ну і кількісь припою на падах від батки щось аж шокує, для чого стільки, для чого ті кулі?

Вітання, великі каплі припою призводять до відривів падів при ударі, якщо дрон не для польоту в одну сторону як зазвичай в наших реаліях то краще так не робити.
Ось така "щільність" також дасть про себе знати при мінімальній волозі і великому струмі який інколи може бути більше 10А.
1771003253475.png

Ну і кількісь припою на падах від батки щось аж шокує, для чого стільки, для чого ті кулі?
GoodviNМаю дещо цікавіше 1000015815.jpg

Переглянути попередні відповіді...
LolXDЦікавий кейс, в мене не так давно був польотник приблизно з такою же проблемою, відстань між каплями на одному з ESC була майже відсутня, а під пайки якихось модулів на UART кулька припою покотилась рівно в те місце, підключили батку і ESC вмер моментально з димком :ROFLMAO:, під мікроскопом я уже побачив в чому проблема.

Цікавий кейс, в мене не так давно був польотник приблизно з такою же проблемою, відстань між каплями на одному з ESC була майже відсутня, а під пайки якихось модулів на UART кулька припою покотилась рівно в те місце, підключили батку і ESC вмер моментально з димком :ROFLMAO:, під мікроскопом я уже побачив в чому проблема.
GoodviNОт, дякую за нагнітання. Піду підрізати/зішкрябувати/розковирювати 🥲

Та тут цікаві і гори припою і використання роз'ємів. Чи це щось цивільне?
HindinusaЦе iFlight Chimera 7, але зібрана не iFlight (хоча комплектуючі вірні), а іншими китайцями які не пожаліли припою, але зажали LED та іскровий фільтр.

От, дякую за нагнітання. Піду підрізати/зішкрябувати/розковирювати 🥲
LolXDТа не здряпуйте, просто заберіть зайвий припой за допомогою мідної оплітки, зішкрябуваннями/зрізами робите гірше (ну і виглядає не краще), ті всі дрібні стружки олова рано чи пізно зроблять свою справу.
1771774254060.png

Якщо так виходить що дали більше припою і виходить велика капля/контакти зліпаються, нічого страшного, відпаюєте та забираєте зайвий припой і паяєте знову.В багатьох випадках набагато швидше і якісніше буде просто перепаяти.
А для тих силових поставити 350 градусів + широке жало і воно буде паятись на ура як і дрібні дроти, головне хороший флюс.

Та не здряпуйте, просто заберіть зайвий припой за допомогою мідної оплітки, зішкрябуваннями/зрізами робите гірше (ну і виглядає не краще), ті всі дрібні стружки олова рано чи пізно зроблять свою справу.
1771774254060.png

Якщо так виходить що дали більше припою і виходить велика капля/контакти зліпаються, нічого страшного, відпаюєте та забираєте зайвий припой і паяєте знову.В багатьох випадках набагато швидше і якісніше буде просто перепаяти.
А для тих силових поставити 350 градусів + широке жало і воно буде паятись на ура як і дрібні дроти, головне хороший флюс.
GoodviNЗнаю-знаю. Але моїх вмінь, моторики та TS-101 зі стандартним жалом не вистачає для даного випадку.
Власноруч паяні дрони перепаюю, а тут не можу (жало чисте і залуджене, флюс адекватний).

Власне, тому і планую припайку захисту від іскор віддати професійнішим людям, а там і поточну проблему підправлять.

Створіть обліковий запис або увійдіть, щоб залишити коментар

Ви повинні бути зареєстровані, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Створіть обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Увійти

Вже маєте обліковий запис? Увійдіть тут.

Схожі теми

Відповідей
5
Перегляди
311
Назад
Зверху