- 29.08.24
- 96
- 130
- 33
- 🎮
- Radiomaster TX12
- 🥽
- Skyzone Cobra X v4
- 🛸
- Air75, Custom85, CineLog25
Останнє редагування:
Вступ
Вирішив зібрати для себе новий дрончик і поділитися досвідом і можливо, комусь буде цікаво або хтось дізнається щось нове.Основна ідея - це створити дрон для вуличних польотів, пріоритетом був невеликий розмір та наявність усіх необхідних модулів: GPS, магнетометр, барометр, бездротовий конфігуратор, DualBand керування (915+2.4ГГц) для стабільних дальніх польотів.
Хотілося б залишити можливість перейти на цифру в майбутньому.
Переглядаючи варіанти, мені дуже сподобався GEPRC CineLog 25: компактний, зворотне розташування пропелерів, здатний нести GoPro. Саме тому вирішив збирати щось подібне.
Вийшов справжній лонгрід з купою деталей та фото, welcome
Комплектуючі
Для польотника/відеопередавача/камери важливими критеріями були розміри/кріплення та наявність розʼємів - це дозволяє обійтися без пайки при обслуговуванні чи розбиранні дрона, що значно зручніше.Фінальний список підібраних компонентів:
- Рама: GEP-CL25 V2 Frame (GEPRC) — оригінальна рама другої версії.
- Камера: CADDXFPV Ratel Pro Analog — популярна й одна з найкращих аналогових камер стандартного розміру.
- Мотори: GEPRC GR1404 2750kv — використовуються у базових CineLog25.
- VTX: RushFPV TANK SOLO — був в наявності, заявлено до 1.6W в максимальному режимі, стандартне кріплення, вбудований мікрофон (поки не зрозумів, як його використовувати).
- Приймач: GEPRC ELRS 915M/2.4G Gemini Xrossband — один із найкращих ELRS, підтримує dualband 915/2.4, до 100 mW телеметрії.
- Антена: Foxeer Lollipop 4 Plus 4+ — досить популярна антена, головне щоб з MMCX-роз'ємом під кутом, заявлено 2.6 dBi.
- Польотник: GHF722AIO-ICM — AIO-компонування на базі F722 (216 МГц), на сенсорі 42688-P (8 кГц), має 6 UART для модулів (4 необхідно для усіх модулів), один SPI, вбудований барометр, підтримка цифрового відео через шлейф. ESC на поширеному EFM8BB21(мій досвід роботи з ним ось тут link).
- GPS: GEP-M10 Series (M10 DQ), DQ версія на відомому M10 чіпі, має вбудований мангнетометр QMC5883L, та барометр DPS310 які можуть бути підключені по SPI (далеко не усі польотники мають додатковий SPI).
- Конфігуратор: Speedybee BT Nano 3 - з’єднується з FC через UART, дозволяє керувати польотником за допомогою додатку на Android.
P.S. Комплектуючі це справа смаку й бюджету. Є ще потужніші варіанти, як-от відеопередавачі Foxeer Reaper Extreme V3 чи GEPRC Maten. Тож вибір - це завжди баланс між можливостями та цілями.
Компонування
Найскладніше - це оптимально розмістити всі компоненти, без використання клею, стяжок і скотчу.Дроти мають бути правильної довжини, щоб не плутались і не заважали при розбиранні.
У стоковій рамі є стандартні кріплення для польотника, камери та відеопередавача. Але куди подіти приймач із двома антенами, конфігуратор, бузер і GPS?
Стандартне 3D-кріплення з комплекту не підійшло під GPS M10-DQ:
Я не знайшов підходящих кріплень в мережі
вирішив, що прийшов час розробити свій адаптер і замовив BambuLab A1 mini:
Я переглянув базово як створювати 3D моделі для друку, нічого складного в цьому процесі немає, нам потрібен просто базовий меш з правильними розмірами в .obj/.fbx/.stl, все інше зробить слайсер, існує дуже багато тулів для створення моделей від Fusion360/SolidWorks/Blender.
Базовий меш я вирішив створити в Blender, так як знайомий з даним софтом досить близько, тому накидав наступну модельку, звісно не спершого разу, на це пішло +- 2-3 дні.
Еспортовані моделі після блендера досить погано імпортуються слайсером і можуть бути артефакти або некоректні розміри, тому я ще додатково проганяю модель через Fusion360 і перевіряю чи розміри коректні, використовуємо Repair який корегує геометрію мешу:
Зберігаємо результуючий меш в .stl форматі для подальшого іморту в слайсер:
Як слайсер я використовую BambuStudio, там все просто створили проект, імпортуємо .stl який вийшов з Fusion360, нарізали, вибрали пластик:
Я друкую PETG пластиком, сопло 0.4, висота шару 0.2, включена підтримка.
Фактична вага деталі 4.3г
- Кріплення вийшло досить міцним завдяки фіксації одночасно і до стійки і верхньої рами використовуючи спеціальний проріз в пластині рами.
- GPS модуль легко монтувати через за допомогою відгинаючого фіксатора.
- Універсальність для антен, можливо використовуквати як SMA перехідник так і червоний адаптер під цей діаметр який йде в комплекті з антеною.
- Довжина тримача ERLS антени підібрана під розмір антени.
Має отвір m3 для кріплення до стійки, шрина тримачів згідно розміру антени, 3.7 см.
Слайсер:
Фактична вага 2.1г
Фото зібраних кріплень антен:
Залишилось закріпити ERLS ресівер та безпровідний конфігуратор.
Так як у мене FC має вбудовані ESC (AIO) на одній платі (не стек з двох окремих плат), ми можемо викоритсти місце між польотником і відеопередавачем для тримача ERLS приймача та безпровідного конфігуратора:
Основна ідея була створити пластину, яка буде кріпитись на 3-ох стійках, для цього я заміряв розміри між стійками і діаметр і почав накидувати різні варіанти.
Витратив 2-3 дні на прототип, близько 15 різних варіантів і модифікацій і ось так виглядає фінальна версія в блендері:
Посилене кріплення на стійках запобігають руху пластини, вирізи зменшують вагу і збільшують охолодження.
Слайсер:
Фактична вага 3.05г
В зібраному варінаті має виглядати наступним чином:
Конектор приймача тримає як і приймач так і конфігуратор, досить легко легко збирати/розбирати, також додав товстішу планку в зоні кріплення антент, щоб додатково їх фіксувати і запобігти випадковому відключенню антен (на UFL таке стається часто).
Ну і фінально встановлюємо відеопередавач, і бачимо чому важливо щоб антена мала MMCX-angle конектор:
З модулями розібрались, залишилась пайка моторів і конфігурація.
Пайка основних модулів
Перед початком пайки я взяв схему підключення до польотника від виробника, щоб розуміти як правильно підключати модулі:Виглядає все стандартно, відеопередавач, камера та приймач мають визначені піни, GPS підключаємо до UART1(RX1/TX1), FC Configurator на UART5(RX5/TX5), також маємо вільну шину для цифри через окремий шлейф (в майбутньому планую перейти), також маємо вільний UART4 на які можна повісити щось зовнішнє, наприклад світчер камер/gimbal/лідар/LTE,
Я накидав наступну схему підключення:
Так як я придбав модуль GPS з підтримкою барометра та магнетометра, який теоретично
Для живлення від батареї я використовую силіконовий 14AWG і конектор XT30.
Перед початком пайки компонентів, я зробив стенд щоб побачити як буде розміщений
польотник і компоненти на рамі та для зручної пайки і прокладки проводів:
Для пайки модулів, я рекомендую використовувати силіконові термостійкі проводи 28AWG, залишаємо невеликий запас довжини проводки для зручної збірки,
флюс NC559-ASM, припій Cynel Sn60Pb40.
Результат пайки модулів:
- Камера та відеопередавач на визначених пінах згідно схеми, живлення +5V спільне для камери та GPS модуля (згідно схеми виробника FC):
- ELRS приймач підключений на визначені піни на польотнику (UART2):
- Безпровідний конфігуратор підключений до UART5(RX5/TX5):
-
- Живлення конфігуратора підключене до живлення LED (GND/+5V)
- GPS модуль підключений до UART1(RX1/TX1):
- Барометер/магнетометр підключений до SPI(SCL/SDA) та живлення від батареї та ESR кондендастор для згалждування:
Виглядає як все працює, кожен модуль має свої LED індикатори, важливо підключити всі антени перед таким тестом, можна підключитись в Betaflight і перевірити модулі, про конфігурацію буде трохи нижче.
Пайка моторів
Переходимо до пайки моторів, ставимо все на раму, тут все стандартно, відміряємо з закріпленими моторами, хороший флюс, припій Sn60Pb40, 300 градусів, не тонке жало.Через діагональні піни на польотнику, мотори будуть мати проводи різної довжини:
Конфігурація
Конфігурацію я розпочав з того, що підключив польотник і прошив свіжою (4.5.2) прошивкою з необхідними параметрами GPS та Magnetometers:Наступним кроком буде налаштування згідно підключення модулів:
UART2 - ERLS приймач згідно схеми польотника:
UART5 - Конфігурація/MSP - вказує що польотником можливо керувати по цьому порту за допомогою конфігуратора, як раз для налаштування через додаток.
UART1 - GPS модуль.
UART3 - VTX(IRC Smart Audio)- для керування відеопередавача через SmartAudio 2.1.
Перезавантажуємо польотник і підключаємо батарею для роботи відеопередавача і GPS модуля, найкраще це звісно робити через smoke-stopper:
Заходимо в налаштування відеопередавача і завантажуємо конфігурацію і таблиці (перевіряйте чи не перегрівається відеопередавач поки ви його конфігуруєте, або використовуйте додаткове охолодження):
Офіційні конфіги від виробника RushFPV: https://drive.google.com/drive/folders/1w0Kegs9wVMjVRfxA47xptceEDP4uHZBQ
Виставляємо конфігурацію каналу, потужності:
Якщо все вірно налаштовано, то в окулярах буде картинка.
Виставляємо базову OSD інформацію:
Далі важливо перевірити що включено необхідні конфігурації барометра і опція GPS:
Після цього стануть доступні усі датчики:
Також важливо виставити правильне орієнтування акселерометра, в інакшому випадку дрон буде неправильно обробляти рухи.
Рама має праяме розміщення польотника, а польотник має діагональне розміщення акселерометра (90°+45° = 135°), відповідно потрібно виставити зміщення рискання:
Вкладка GPS:
GPS має працювати з параметрами по замовчуванню, але вартує перевірити що вибрано протокол UBLOX, через деякий час ми отримаємо список супутників і поточне положення.
Безпровідний Конфігуратор
Щоб перевірити роботу конфігуратора потрібно встановити додаток SpeedyBee(https://play.google.com/store/apps/details?id=com.runcam.android.runcambf&hl=uk), досить простий етап підключення, після цього додаток вичитає всі конфігурації польотника, досить зручний додаток для польових умов.Підключення Android додатку до польотника:
Приймач
Тут вартує зробити невеликий відступ і розповісти про Gemini Xrossband.ChatGPT said:
Gemini Xrossband — це протокол зв’язку, розроблений компанією Radiomaster. Він використовує двочастотну технологію (2.4GHz + 900MHz) для покращення надійності, дальності й стійкості до завад. Ідея полягає в тому, щоб приймач і передавач могли одночасно використовувати обидва діапазони (crossband redundancy), що дозволяє автоматично перемикатися на більш стабільний канал або працювати об’єднано.Якщо коротко то - це можливість працювати в обох діапазонах (915МГц і 2.4ГГц) — одночасно або з перемиканням. Залежно від налаштувань, приймач може:
- Автоматично вибирати кращий сигнал.
- Працювати як основний на одному з діапазонів (наприклад, 915 МГц — для дальності).
- Передавати телеметрію по окремому каналу (наприклад, керування — 2.4 ГГц, телеметрія — 915 МГц).
І загальна схема комунікації цього протоколу
Я використовую апаратуру Radimaster Tx12 MK II і нажаль стокова з вбудованим ELRS модулем не підтримує Gemini Xrossband тому довелось замовити Radiomaster Nomad Dual Band Gemini Xrossband ExpressLRS Module.
1W потужності дозволить літати на середні відстані, я думаю цього з головою достатньо для цивільних польотів.
Ось як виглядає мій Radiomaster TX 12 MK II з даним модулем:
Як приймач на дроні так і передавач на пульті потрібно забіндити, для цього приєднуємось до Wifi мережі передавача і переходимо на сторінку конфігурації http://10.0.0.1/, встановлюємо bind фразу:
Після цього виконуємо таке ж саме для приймача, правда тут набагато більше конфігурацій:
Після перезавантаження, пульт автоматично збіндився з дроном:
Останнім кроком буде налаштування моторів:
Зворотній напрямок, протокол DShot 600, 12 полюсів мотора (кількість магнітів), вмикаємо двонаправлений DShot, для цього необхідно мати Bluejay прошивку ESC:
Запускаємо ESC Configurator, бачимо уже зашитий Bluejay 0.19 і 48kHz частота, залишаємо стандартні налаштування:
Тестуємо мотори (без пропів):
Як виявилось після діагностики, одна з обмоток мотора була пробита (абсолютьно нові мотори), тому замовив 2 мотори і став чекати:
Перепаявши несправний мотор все запрацювало, жаль відео не вдалось записати.
Ну і завершуємо налаштування режимами польоту:
Все що нас цікавить зараз це ARM, Horizon/Angle, FailSafe ну і можливо Beeper.
Перевіряємо картинку в окулярах:
З конфігурацією завершили.
Фінальна збірка
Завершуємо все фінальною збіркою, встановлюємо пропи, обклеюємо захист пропів який йшов в комплекті з рамою
Тест
Перший тестовий політ, 4S Lipo батка від BetaFPV (Lava), стокові PID:Фінальний PID тюнінг буду робити уже на вулиці при нагоді, для того пригодиться безпровідний конфігуратор для швидкої зміни параметрів.
Фух, історія дійсно затягнулась...
Буду вдячний за зауваження, коментарі, ідеї для покращення
Дякую за увагу!
P.S Усі компоненти замовляв на Ali і загальний прайс вийшов наступний:
Рама: GEP-CL25 V2 Frame (GEPRC) - 43$
Камера: CADDXFPV Ratel Pro Analog - 23$
Мотори: GEPRC GR1404 - 49$ + 24$ за 2 мотори (1 на заміну + 1 запасний)
VTX: RushFPV TANK SOLO - 50$
Приймач: GEPRC ELRS 915M/2.4G Gemini Xrossband - 25$
Антена: Foxeer Lollipop 4 Plus 4+ - 10$
Польотник: GHF722AIO-ICM - 46$
GPS: GEP-M10 Series (M10 DQ) - 24$
Batteries: (2PCS) BETAFPV LAVA Series 850mAh 4S 14.8V 100C LiPo Battery - 48$
Props: GEMFAN D63-5 2.5 inch 5-Blade PC Propeller 1.5mm 95XV3 - 7$
TX Module: Radiomaster Nomad Dual Band Gemini Xrossband - 51$
Загальна сума в мене вийшла рівно 400$ (перша половина 2025 року).[/SPOILER]