Встановити додаток
Як встановити додаток на iOS

Перегляньте відео, щоб дізнатися, як встановити наш сайт як веб-додаток на головному екрані.

Замітка: Ця функція може бути недоступна в деяких браузерах.

FPV-дрон для початківців: як обрати перший дрон TinyWhoop?

Олександр

Просунутий
Учасник

Репутація:

30.07.24
38
35
18
fpvgo.net
🎮
Radiomaster Boxer ELRS M2
  • Останнє редагування:
Останнє редагування:
1000022376.webp

Тебе зацікавили FPV-дрони, і ти хочеш знімати плавне й якісне відео? Або, можливо, мрієш літати по закинутих будівлях, виконуючи шалені трюки? Чи тебе приваблюють FPV-гонки?

Яким би не був твій вибір, спочатку доведеться зіткнутися з постійними падіннями та аваріями дрона. Це повторюватиметься знову і знову, поки з часом ти не почнеш почуватися впевненіше. Якщо ж паралельно тренуватися у симуляторі, навчання піде значно швидше.

Чи важливий розмір дрона?

У цій статті ми детально розглянемо, який дрон обрати новачку на початку FPV-шляху. Згодом твої навички покращаться, але потрібно з чогось почати. І найкращий варіант для старту — це TinyWhoop.

TinyWhoop має захисні дакти, які допомагають уникнути пошкоджень при падіннях і зіткненнях з перешкодами. Вони також захищають людей і тварин поблизу, адже пропелери та мотори мають мінімальний прямий контакт завдяки цій конструкції. Дрон не містить зайвих зовнішніх датчиків чи деталей, які можуть відламатися при аваріях. До того ж він нескладний у ремонті та піддається поступовому апгрейду.

Отже, з вибором типу дрона визначилися. Тепер розглянемо його розміри, адже навіть серед TinyWhoop існують варіанти — 65 мм, 75 мм і 85 мм. Виробники можуть позначати їх по-різному, але загальна класифікація саме така.

TinyWhoop 65 мм — найкращий варіант для польотів у невеликому будинку чи квартирі. Завдяки компактним розмірам цей дрон легко пролітає між полицями, під стільцями, столами та іншими домашніми перешкодами. Але на відкритому просторі він підходить лише для безвітряної погоди, адже навіть легкі пориви вітру можуть його здувати, що зробить польоти менш комфортними.

TinyWhoop 75 мм — більш універсальний варіант. Якщо у тебе велика квартира чи будинок, такий дрон усе ще може використовуватися в приміщенні, хоча пролітати у вузькі місця буде складніше. Він потужніший за 65 мм і потребує кращого контролю. На подвір’ї він почувається впевненіше і менш чутливий до легких поривів вітру, хоча за сильного вітру польоти все ж стануть менш комфортними. Таким чином, 75 мм — це золота середина між польотами в приміщенні та на відкритому повітрі.

TinyWhoop 85 мм — цей розмір уже більше підходить для ангарів, великих просторих будинків або польотів просто неба. Якщо ти міг легко пролітати крізь вузькі шпарини на 65-мм дроні, то на 85-мм зробити це буде майже неможливо. Проте на відкритому просторі він демонструє відмінну стабільність і стійкість до вітру. Якщо у тебе велике подвір’я, то такий дрон стане чудовим вибором.

Вартість комплектації TinyWhoop

Оскільки зазвичай ціна на дрони різних розмірів або однакова, або відрізняється мінімально, цей аспект ми пропустимо й одразу перейдемо до аналізу комплектації.

Акумулятори для TinyWhoop

Розгляньмо, який розмір дрона обійдеться початківцю дешевше, адже вхід у FPV — справа не з дешевих.

Почнемо з акумуляторів. Для 65-мм дронів акумулятори коштують менше, оскільки їхня ємність менша — у середньому 1S 250–300 mAh. Це дозволяє придбати їх у більшій кількості.

Для 75-мм дронів акумулятори в середньому дорожчі на 20–30% порівняно з 65-мм, адже для них потрібна більша ємність, зазвичай 1S 400–500 mAh.

Для 85-мм дронів акумулятори вже мінімум удвічі більші за 65-мм, оскільки ємність складає близько 500 mAh, але вони складаються з двох елементів (2S), що також впливає на ціну.

Рами, канопи та пропелери

Рами, канопи та пропелери є витратними матеріалами, оскільки під час польотів ваш дрон неминуче врізатиметься в перешкоди та падатиме. Тому ці комплектуючі доведеться періодично оновлювати.

Різниця у вартості витратних матеріалів між дронами розмірів 65, 75 і 85 мм не є суттєвою, але найменші комплектуючі (для 65 мм) зазвичай коштують дешевше.

Зарядні пристрої для акумуляторів

Якщо для дронів розмірів 65 і 75 мм використовуються стандартні 1S акумулятори, то й зарядні пристрої для них є найпростішими та найдешевшими. Їхня ціна залежить від виробника та функціональності.

При виборі зарядного пристрою варто звернути увагу на такі особливості:

Режим зберігання (storage charge) для акумуляторів
Можливість одночасної зарядки кількох акумуляторів
Джерела живлення, від яких працює пристрій
Наявність індикації для зручності
Для 85-мм дронів, які використовують 2S акумулятори, зарядні пристрої складніші, оскільки їм потрібно балансувати два елементи. Відповідно, їхня вартість також вища.

Висновок: найдешевша комплектація для новачка

Підсумовуючи, найдешевшими у використанні для початківця будуть такі дрони (від найдешевшого до найдорожчого):

1. Дрони на 65-мм рамі
2. Дрони на 75-мм рамі
3. Дрони на 85-мм рамі

Вибір дрона для початківця

Рекомендую починати з дрона на 65-мм рамі, оскільки він ідеально підходить для тренувань удома. Крім того, за гарної безвітряної погоди ви зможете комфортно літати й на подвір’ї.

Ще один важливий фактор — фінансова вигідність. Як ми вже з’ясували, дрони на 65-мм рамі є найдешевшими як за вартістю самого дрона, так і за витратними матеріалами. Тому саме цей розмір ми й розглядатимемо насамперед.

Однак, якщо вам потрібен більший дрон, ви можете вибрати модель на іншій рамі — нічого не обмежує ваш вибір.

Наприклад, ви прочитали цю статтю, переглянули кілька відео й вирішили, що вам до вподоби Meteor 65 PRO або Mobula6, але хочете щось трохи більше. У такому разі сміливо обирайте їхніх «старших братів» — Meteor75 PRO, Mobula7 чи Mobula8, залежно від ваших потреб.

Далі розглянемо лише актуальні моделі, які на сьогодні є найкращим вибором.

Продовження статті: Як обрати перший FPV-дрон TinyWhoop для початківців

Якщо щось десь не так написано, вибачте письменником не родився😁. У вільний час намагаюся приділити час для написання статей, і покращити свої навички. Критику приймаю з задоволенням, буду намагатися виправляти помилки та більше часу приділяти написанню статей на FPV тематику!

До того ж він нескладний у ремонті та піддається поступовому апгрейду
Олександр"До того ж він нескладний у ремонті" - тут смію не погодитися. Польотники All-in-one навпаки потребують дуже специфічних навичок у ремонті і для людини, яка раніше із BGA не працювала - це майже не реально. Якщо ж говорити про рами, пропи і мотори, то в Тайні-Вупів ремонт такий-же простий як і в "доросліших" дронів.

"До того ж він нескладний у ремонті" - тут смію не погодитися. Польотники All-in-one навпаки потребують дуже специфічних навичок у ремонті і для людини, яка раніше із BGA не працювала - це майже не реально. Якщо ж говорити про рами, пропи і мотори, то в Тайні-Вупів ремонт такий-же простий як і в "доросліших" дронів.
elektroNIKНу якщо брати по всіх дронах то FC та ESC та vtx ( загалом всі компонент які складаються з плат) складні для ремонту для рядового користувача. Як на мене Tinywhoop легші по ремонту тим що різновидність їх замала, одже якусь інформацію легше найти. В моделях Tinywhoop є дрони що не потрібно нічого паяти, прикладом є лінійка дронів Meteor.
Так я з вами згоден 50/50, алеж і Tinywhoop раджу в даній статті не тільки із-за умов ремонту. Самої вартості , тай нинішні обставини не дозволяють вільно літати будь-де навіть на вупах!
Дякую за вашу думку👍

• Останнє редагування модератором:
Останнє редагування модератором:
Я б посперечався багато з чим.
1. Зарядка. Whoopstor (1s) https://s.click.aliexpress.com/e/_oBjNrjj s Toothstor (2s) https://s.click.aliexpress.com/e/_ooJBCG1 коштують практично однаково, причому для 2s зарядка навіть дешевша. Якщо брати якийсь тулкіт-рц, то вийде ще дешевше https://s.click.aliexpress.com/e/_oEjHoMp (хоча треба порахувати пару гривень за перехідники всякі, але зате супер універсально).
2. Ціна 65мм проти наприклад 75мм. Тут я просто додам скрін з офіційного сайту бетафпв

1743427947771.png

Метеор 85 чи мобула 8 чуть дорожча https://s.click.aliexpress.com/e/_oEoPqxB але це баксів 25, я б сказав у межах знижок і різних магазинів (ці штуки застарілі вже і більше як раритет)
3. Стосовно простоти ремонту, тут вже писали. На рахунок пайки можна посперечатися, бо середньостатистична людина максимум що припаяє то це мотори (та й о багато де вони на розʼємах) і камеру, тут нічого складного. Мосфети міняти вдома ви не будете.
Але давайте подивимося на таку досить поширену штуку як розібрати і почистити мотор. Мені здається що чим більший розмір мотора, тим ця операціє простіша, бо банально його легше тримати в руках. Плюс більші мотори важче ушатати, а у гонці за зменшенням ваги 65мм дрони часто мають навіть тоншу плату на польотнику, тож і його легше вбити. Я вже мовчу про те, що багато які 85мм мають версії під цифру, або як мінімум зовнішній VTx. Тут кому як, але на мене менше всього в AIO завжди краще у плані ремонтопридатності.
PS
- як мінімум польотник від метеора 85 має один вільний уарт, що іноді може бути корисно для кастомізації
- у чому автора має рацію, то це у тому, що для кімнати потрібно щось на 65мм
- але про тих же 65мм не треба порівнювати важкі вупи типу метеора з ейром, там зовсім інші відчуття

• Останнє редагування:
Останнє редагування:
Я б посперечався багато з чим.
1. Зарядка. Whoopstor (1s) https://s.click.aliexpress.com/e/_oBjNrjj s Toothstor (2s) https://s.click.aliexpress.com/e/_ooJBCG1 коштують практично однаково, причому для 2s зарядка навіть дешевша. Якщо брати якийсь тулкіт-рц, то вийде ще дешевше https://s.click.aliexpress.com/e/_oEjHoMp (хоча треба порахувати пару гривень за перехідники всякі, але зате супер універсально).
2. Ціна 65мм проти наприклад 75мм. Тут я просто додам скрін з офіційного сайту бетафпв

1743427947771.png

Метеор 85 чи мобула 8 чуть дорожча https://s.click.aliexpress.com/e/_oEoPqxB але це баксів 25, я б сказав у межах знижок і різних магазинів (ці штуки застарілі вже і більше як раритет)
3. Стосовно простоти ремонту, тут вже писали. На рахунок пайки можна посперечатися, бо середньостатистична людина максимум що припаяє то це мотори (та й о багато де вони на розʼємах) і камеру, тут нічого складного. Мосфети міняти вдома ви не будете.
Але давайте подивимося на таку досить поширену штуку як розібрати і почистити мотор. Мені здається що чим більший розмір мотора, тим ця операціє простіша, бо банально його легше тримати в руках. Плюс більші мотори важче ушатати, а у гонці за зменшенням ваги 65мм дрони часто мають навіть тоншу плату на польотнику, тож і його легше вбити. Я вже мовчу про те, що багато які 85мм мають версії під цифру, або як мінімум зовнішній VTx. Тут кому як, але на мене менше всього в AIO завжди краще у плані ремонтопридатності.
PS
- як мінімум польотник від метеора 85 має один вільний уарт, що іноді може бути корисно для кастомізації
- у чому автора має рацію, то це у тому, що для кімнати потрібно щось на 65мм
- але про тих же 65мм не треба порівнювати важкі вупи типу метеора з ейром, там зовсім інші відчуття
AkceptorДякую за критику. Але як основний ринок я мав на увазі місцевий, топто все в Україні. Я наче не порівнював 65 і 75 моторну групу. Просто згадав якщо типу потрібно щось крупніше то можна взяти старшого брата типу замість AIR65 взяти AIR75. А порівняння було тому що одна і таж моторна група , та ще 3 основні найдрібніші дрони. Думаю 23 та 17 грам достатня різниця алеж і різниця є і в канопі з рамою, вони більш міцніші на метеорі.

Переглянути попередні відповіді...
Дякую за критику. Але як основний ринок я мав на увазі місцевий, топто все в Україні. Я наче не порівнював 65 і 75 моторну групу. Просто згадав якщо типу потрібно щось крупніше то можна взяти старшого брата типу замість AIR65 взяти AIR75. А порівняння було тому що одна і таж моторна група , та ще 3 основні найдрібніші дрони. Думаю 23 та 17 грам достатня різниця алеж і різниця є і в канопі з рамою, вони більш міцніші на метеорі.
ОлександрТак і я про місцевий ринок :)
Про мотори я згдав суто через дуже суперечливе твердження що 65мм вуп простіший у ремонті. Розміри АІО ті самі для 65 і 75мм, навіть для 85мм різниця мінімальна буде. А от більші мотори ремонтувати легше, отже загалом більший дрон простіший у ремонті і обслуговуванні.

Так і я про місцевий ринок :)
Про мотори я згдав суто через дуже суперечливе твердження що 65мм вуп простіший у ремонті. Розміри АІО ті самі для 65 і 75мм, навіть для 85мм різниця мінімальна буде. А от більші мотори ремонтувати легше, отже загалом більший дрон простіший у ремонті і обслуговуванні.
AkceptorНу мабуть так. Але розбирати мотори без спеціальних приблуд теще задоволення, і без різниці який розмір.

Ну мабуть так. Але розбирати мотори без спеціальних приблуд теще задоволення, і без різниці який розмір.
Олександрнасправді потрібно просто щось гостре типу ножа, пінцета, тощо. Розбирання зводиться до того аби зняти штопорне кільце

спочатку доведеться зіткнутися з постійними падіннями та аваріями дрона. Це повторюватиметься знову і знову, поки з часом ти не почнеш почуватися впевненіше
Тоді удари будуть трошки рідшими і набагато сильнішими.

Рами, канопи та пропелери є витратними матеріалами
А ще батарейки, мотори, камери та АІО.

Створіть обліковий запис або увійдіть, щоб залишити коментар

Ви повинні бути зареєстровані, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Створіть обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Увійти

Вже маєте обліковий запис? Увійдіть тут.

Схожі теми

Назад
Зверху