Встановити додаток
Як встановити додаток на iOS

Перегляньте відео, щоб дізнатися, як встановити наш сайт як веб-додаток на головному екрані.

Замітка: Ця функція може бути недоступна в деяких браузерах.

Дозвіл на польоти FPV та іншими дронами під час війни в Україні у 2025

Vktr

Новачок
Учасник

Репутація:

13.08.24
12
20
3
🎮
Radiometer tx12
🥽
Eachine ev800dm
🛸
Betafly meteor 75 pro
Вітаю! Виникло наступне питання: у звʼязку з тим, що в нас війна з п/#@рами, по Україні діє заборона на польоти цивільним. Хтось розбирався з цим питанням саме в юридичній площині? От у мене meteor 75, в теорії по законодавству на ньому не можна літати(вірніше можна, але треба дозвіл від СБУ)? Чи я щось не так розумію? Буду вдячний за пояснення

Рішення
Стосовно дозволу польотів на Вупах та інших дронах, я думаю що це з ряду фантастики, або якщо в тебе батьки Чиновники чи Люди з відповідними званнями у органах влади.
Між іншим, вдома тебе ніхто не впіймає, трошки більше ризику на подвір'ї як написав @vpro пенсіонерів, сусідів і "добродіїв" ніхто не відміняв.
Отже як офіційний висновок - літати під час війни Заборонено і Не рекомендується, вірогідність отримати дозвіл офіційно стрімко рухається до 0!

Трохи інформації з інтернетів:

У 2024 році в Україні діють суворі обмеження на використання дронів через воєнний стан. Польоти дронів регулюються авіаційними правилами та обмежуються в межах певних зон, особливо поблизу військових об'єктів та стратегічних інфраструктур...
Так, писав вище що люди вороже не реагують, і наче все норм - збрехав!

Попався. Вийшов на вихідних в лісок (досить дикий). Літав на Метеорі65. Відлітав 6 баток, і вже збирався їхати додому.
Аж тут підїзжають.👮‍♀️👮‍♀️👮‍♀️
Пару годин бесіди з патрулькою, операми, сбу. Дрон та окуляри забрали (правда обіцяли вернути, але шось слабо віриться).
Шо далі - поки не зрозуміло. СБУшнік подивився на дрон, посміявся - поїхав (правда ж звичайно перевірили все що можна по базам, телефон і тд на всяк випадок).
А ось копи оформили. Чи піде далі - сказали що скоріше ні, але все може бути. Чекаю)))

Так що літайте обережно.

Попався. Вийшов на вихідних в лісок (досить дикий). Літав на Метеорі65. Відлітав 6 баток, і вже збирався їхати додому.
Пару годин бесіди з патрулькою, операми, сбу. Дрон та окуляри забрали (правда обіцяли вернути, але шось слабо віриться).
Шо далі - поки не зрозуміло. СБУшнік подивився на дрон, посміявся - поїхав (правда ж звичайно перевірили все що можна по базам, телефон і тд на всяк випадок).
А ось копи оформили. Чи піде далі - сказали що скоріше ні, але все може бути. Чекаю)))

Так що літайте обережно.
ArchmaxА в якій ви області? Може прикордонні з кацапщиною?

• Останнє редагування:
Останнє редагування:

Так що літайте обережно.
ArchmaxВітаю, а ось і реалії. А за якою статтею оформили?

Переглянути попередні відповіді...
Нащастя не оформили статю. Череб брак доказів чи шось таке. Але дрон ще не віддали, хоча знов таки, запевнили що віддадуть
ArchmaxА як вас змалювали? Хтось бачив що ви літаєте? Можливо там поряд щось є.

А як вас змалювали? Хтось бачив що ви літаєте? Можливо там поряд щось є.
SimpleUserКопів визвали місцеві.
Але так, як виявилось, там "щось" було)))) Але добре сховане, тому я навіть і подумати не міг що там щось є поряд.

Для ти хто в Києві. Якщо пройти курси Kill House від 3 ОШБр то можна потім приходити до них на полігон та літати в вихідні дні.

Для ти хто в Києві. Якщо пройти курси Kill House від 3 ОШБр то можна потім приходити до них на полігон та літати в вихідні дні.

SimpleUserЗдається вони казали що можна не лише на вихідних, але і в пн, ср та пт, що навіть краще, бо менше народу в першу половину дня. Адже вони теж роблять практичні заняття, особливо багато на вихідних. Тому щоб з більшим комфортом, краще у будні дні старатись

Вітаю !
А може хто знає як у Франківську ? Де дозволено літати ?

Я мав трохи клопоту в свій перший виліт на реальному дроні. Літав на стадіоні біля школи. Коли повертався зупинилась поліцейська машина, стандартні питання, куди йдеш що в рюкзаку. Думаю комусь не сподобалось і звякнули, хоча здавалося б зима, на вулиці нікого(2023 був). Короче я одразу сказав все розповів. Сказали мол якщо зупине (назвали якусь абривіатуру, забув) то заберуть.
І один раз навіть не літав, а просто ходив з шоломом клацав режими. Підійшов тіп, не представився, сказав що на мене жалуються. Хоча я навіть не піднімав у повітря). Пройшло багато часу, літаю біля дому, поки везе. Але воно вже тошнить літати в цьому місці.
У п"дарів в цьому плані набагато більше свободи, неочікувано. Просто реєструють зону польоту і фігачать навіть на крилах 50км. Читав один пише що літав в зоні роботи панциря, навіть тер з розрахунком. Жопа гаріт) Хоча обмеження абсолютно обгрунтовані у нас в країні. У них ситуація трохи інша, вони не так бояться за прильоти десь в москвабадах. Сподіваюсь це зміниться:devilish:

Я мав трохи клопоту в свій перший виліт на реальному дроні. Літав на стадіоні біля школи. Коли повертався зупинилась поліцейська машина, стандартні питання, куди йдеш що в рюкзаку. Думаю комусь не сподобалось і звякнули, хоча здавалося б зима, на вулиці нікого(2023 був). Короче я одразу сказав все розповів. Сказали мол якщо зупине (назвали якусь абривіатуру, забув) то заберуть.
І один раз навіть не літав, а просто ходив з шоломом клацав режими. Підійшов тіп, не представився, сказав що на мене жалуються. Хоча я навіть не піднімав у повітря). Пройшло багато часу, літаю біля дому, поки везе. Але воно вже тошнить літати в цьому місці.
У п"дарів в цьому плані набагато більше свободи, неочікувано. Просто реєструють зону польоту і фігачать навіть на крилах 50км. Читав один пише що літав в зоні роботи панциря, навіть тер з розрахунком. Жопа гаріт) Хоча обмеження абсолютно обгрунтовані у нас в країні. У них ситуація трохи інша, вони не так бояться за прильоти десь в москвабадах. Сподіваюсь це зміниться:devilish:
JUJAГоловне не піднімати вище 30 метрів бо там вже потрібні дозволи багатьох структур навіть військовим,а до 30 м літай десь в лісі,полі

Раджу виїхати за місто де немає лишніх очей і не піднімати вище 30 метрів і все буде добре

Привіт!

Це справді важливе питання, особливо в умовах війни. Спробую пояснити ситуацію з юридичної точки зору і поділитися власним досвідом.

Дійсно, в Україні зараз діє заборона на використання дронів без погодження. Основна причина — безпека та недопущення несанкціонованих польотів, які можуть становити загрозу. Навіть такі компактні дрони, як Meteor 75, теоретично можуть використовуватися для збору даних або виявлення позицій, тому законодавство дуже суворе.

Що робити?

1. Отримати дозвіл: Найбільш правильний шлях — звернутися до СБУ або місцевих органів влади з проханням про дозвіл на польоти. Це особливо актуально, якщо ви плануєте використовувати дрон для офіційних або важливих завдань.
  2. Альтернатива: Літати в закритих приміщеннях (наприклад, у великих залах або ангарі) — це не заборонено і дозволяє продовжувати тренування або тестування без ризику.
  3. Консультація: Якщо у вас є знайомі юристи або волонтерські організації, які співпрацюють з військовими, вони можуть допомогти зрозуміти всі юридичні тонкощі й, можливо, полегшити процес отримання дозволу.
На мою думку: Ви все правильно розумієте — літати без дозволу зараз не можна. Але отримати його можливо, хоча це і вимагає часу та зусиль. Якщо потрібна допомога чи контакти людей, які можуть підказати, пишіть — буду радий допомогти.

Успіхів і бережіть себе! 🙌

• Останнє редагування модератором:
Останнє редагування модератором:
З власного досвіду можу сказати. Донецька область, майже обласний центр. Хлопці виїжджали за приватний сектор, щоб політати на 5-дюймовому, 7-дюймовому і агро-дроні. 3 рази їх приземлили, після цього одразу під’їхали і попередили, що більше не потрібно.
А щодо вупиків, головне — не знімати траси і все, що за логікою стосується військових дій. Якщо у вашому регіоні був скуфінг, можуть бути проблеми на висоті.

Для складних маршрутів через місто подавали план польоту та отримували дозвіл від СБУ.
Для звичайних тренувань, просто сходили в сільську раду та узгодили використання стадіону біля школи, не відмовили.

Працюю в закладі середньої освіти. Переробили програму з предмету "Захист України" і включили модуль по БПЛА. Закупили дрони (вупчик, 2,5 дюймовий, мавік міні + дві сімки і одну десятку спонсор місцевий надав. Літаємо на стадіоні до 20м на малій потужності. Були випадки що діти вище підіймали, після чого підключаю пульти джеком щоб такого не повторилося. Служби тьфу тьфу ще не приїжджали. Але були випадки що частоти блокували. Найбільше стикався з небайдужими жителями н.п. в якому проживаю та роблю) Але-попередив місцевий відділ поліції про це. Вони погодили висоту 10 м над територією закладу. Чому літаю на 20 м? - тому що дроти, громовідводи А дітей то якось вчити треба) для мавіка це якраз норм. А фпв 10 влаштовує

Працюю в закладі середньої освіти. Переробили програму з предмету "Захист України" і включили модуль по БПЛА. Закупили дрони (вупчик, 2,5 дюймовий, мавік міні + дві сімки і одну десятку спонсор місцевий надав. Літаємо на стадіоні до 20м на малій потужності. Були випадки що діти вище підіймали, після чого підключаю пульти джеком щоб такого не повторилося. Служби тьфу тьфу ще не приїжджали. Але були випадки що частоти блокували. Найбільше стикався з небайдужими жителями н.п. в якому проживаю та роблю) Але-попередив місцевий відділ поліції про це. Вони погодили висоту 10 м над територією закладу. Чому літаю на 20 м? - тому що дроти, громовідводи А дітей то якось вчити треба) для мавіка це якраз норм. А фпв 10 влаштовує
pr00fя сподіваюся не 7 і 10 літаєте)))
бо якость тоді я б сам хвилювався на місці жителів, якщо чесно

я сподіваюся не 7 і 10 літаєте)))
бо якость тоді я б сам хвилювався на місці жителів, якщо чесно
AkceptorЛітаємо) спочатку жителі реагували, а зараз звикли. Підходять, хочуть спробувати. Але без годин в симуляторі - до побачення) Чомусь, доречі, більше за все лякаються від мавіка. Певно за рахунок того що вище його запускаємо. А ФПВшками літаємо виключно на стадіоні, на малій висоті (вчу дітей стабілізуватись, пролітати через ворота)

pr00fОтримували відповідну ліцензію на освітню діяльність?(суто професійне питання, в планах зробити щось подібне в нашому закладі освіти

Створіть обліковий запис або увійдіть, щоб залишити коментар

Ви повинні бути зареєстровані, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Створіть обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Увійти

Вже маєте обліковий запис? Увійдіть тут.

Схожі теми

Назад
Зверху